X

Franţa, Regatul Unit şi Germania regretă decizia SUA de a pune capăt derogărilor pentru proiecte nucleare civile iraniene

Franţa, Regatul Unit şi Germania regretă decizia SUA de a pune capăt derogărilor-cheie pentru proiecte nucleare civile iraniene care ofereau garanţii asupra naturii paşnice a programului nuclear al Teheranului, au declarat sâmbătă miniştrii de externe ai celor trei ţări, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Regretăm profund decizia SUA de pune capăt derogărilor ce vizează proiecte nucleare-cheie ale Planului Global de Acţiune Comună, inclusiv proiectul de modernizare a reactorului din Arak”, au subliniat cei trei miniştri într-o declaraţie comună consemnată şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, care s-a exprimat deja în această problemă joi.

Citește și : Brazilia devansează Spania și urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor de COVID-19

SUA au anunţat miercuri sfârşitul derogărilor ce autorizau până în prezent proiecte legate de programul nuclear civil iranian în pofida sancţiunilor impuse de Washington, ultimul aspect respectat de partea americană din acordul internaţional din 2015, din care preşedintele Donald Trump a retras SUA în 2018.

Aceste proiecte “servesc intereselor tuturor în materie de neproliferare şi oferă comunităţii internaţionale garanţii privind natura exclusiv paşnică şi sigură a activităţilor nucleare ale Iranului”, consideră Franţa, Regatul Unit şi Germania.

Cele trei ţări, cosemnatare alături de Rusia şi China a acordului nuclear din 2015, îşi consultă partenerii “pentru a evalua consecinţele acestei decizii luate de SUA”, se adaugă în declaraţie.

Citește și : Trump: SUA încetează relaţia cu OMS

Concret, ţările care continuă să facă parte din acordul nuclear iranian şi sunt implicate în aceste proiecte fără caracter militar riscă să fie sancţionate de SUA dacă nu se retrag. Aceasta se referă mai ales la Rusia.

Începând cu luna mai 2019, Iranul a renunţat treptat la angajamentele asumate ca răspuns la retragerea unilaterală din acord a SUA, care au reintrodus sancţiuni economice la adresa regimului de la Teheran.

Tags: Donald TrumpfrantagermaniaRegatul UnitSUAwashington
Categorii: DiasporaSinteze