Franţa restituie 26 de artefacte statului Benin

Publicat:

Franţa va restitui 26 de artefacte furate în timpul perioadei coloniale statului Benin, din vestul Africii, ca urmare a unei decizii luate vineri de preşedintele Emmanuel Macron, informează dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

Obiectele, luate de armata franceză după bătălia sângeroasă din 1892 care a instaurat controlul francez asupra statului Benin, vor fi înapoiate de îndată, se precizează într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale.


Citește și : Explozie la o fabrică în China. Cel puțin două persoane au murit

Decizia a fost luată în urma unui raport pe tema colonialismului prezentat lui Macron de experţii Benedicte Savoy şi Felwine Sarr.

Benin a solicitat timp de mai mulţi ani ca artefactele să-i fie înapoiate. În iulie 2016, o cerere în acest sens a fost respinsă de Franţa după câteva luni.

Comunicatul administraţiei prezidenţiale precizează că Macron intenţionează să reunească la Paris, în prima parte a anului 2019, parteneri africani şi europeni pentru a stabili un cadru în vederea restituirii artefactelor.

Macron a solicitat raportul realizat de istoricul de artă francez Benedicte Savoy şi economistul senegalez Felwine Sarr în luna martie. Documentul recomandă ca Franţa să restituie toate operele de artă esenţiale furate în timpul perioadei coloniale ţărilor africane cărora le aparţin de drept.

Macron este primul lider occidental care a iniţiat o evaluare de ansamblu a artefactelor furate în timpul perioadei coloniale după ce le-a spus anul trecut studenţilor din Burkina Faso că “patrimoniul african nu se poate afla doar în colecţiile private şi muzeele din Europa”, potrivit Reuters.

Se estimează că circa 90% din patrimoniul cultural african se află în Europa. Doar Muzeul de pe cheiul Branly din Paris deţine circa 70.000 de obiecte africane, la fel şi British Museum din Londra, potrivit unei declaraţii făcute de Savoy pentru Reuters la începutul anului.

Muzeele occidentale au refuzat de cele mai multe ori solicitările de restituire a artefactelor către ţările de origine, argumentând că acestea nu deţin resursele necesare pentru a păstra obiectele, precizează Reuters.

La începutul săptămânii, guvernatorul Insulei Paştelui din Chile s-a aflat în fruntea unei delegaţii venite la British Museum pentru a solicita restituirea unei sculpturi valoroase.

Citește și : Rouhani face apel „musulmanilor din toată lumea” să se unească împotriva SUA

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.