Franţa rezumă marile dezbateri naţionale înaintea deciziilor dificile (AFP)

Publicat:

Mai puţine impozite şi mai multă justiţie fiscală, dar şi ecologie şi sănătate: guvernul francez face luni sinteza “marii dezbateri naţionale”, lansată pentru a încerca să liniştească furia “vestelor galbene”, înaintea alegerii dificile de către preşedintele Emmanuel Macron a unor măsuri concrete, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Conform unor documentelor consultate de AFP, scăderea impozitelor va fi, fără surpriză, una dintre sugestiile principale. Dorinţa unei mai mari justiţii în materie fiscală se traduce printr-un sprijin semnificativ pentru reintroducerea impozitului pe avere (ISF), care îi impozitează pe cei mai bogaţi şi a cărui transformare în impozite pe averea imobiliară este criticată vehement de “vestele galbene”.


Citește și : Administrația Trump a desemnat Gardienii Revoluţiei iraniene drept organizaţie teroristă

Ideea ”că toată lumea plăteşte impozit” a câştigat mult sprijin în timpul marii dezbateri.

Pe de altă parte, cheltuielile publice care trebuie reduse rămân “imprecise”, notează guvernul francez.

Raportul se bazează pe o sinteză de aproximativ 1.500 de pagini ce rezumă doleanţele francezilor strânse timp de peste două luni.

”Marea dezbatere naţională” (GDN), un nou format, a fost lansată de Emmanuel Macron pentru a rezolva cea mai gravă criză înregistrată de la preluarea mandatului, în 2017, cea a ”vestelor galbene” – francezii care protestează de aproximativ cinci luni împotriva politicilor fiscale şi sociale promovate de preşedinte.

Mobilizarea a slăbit în intensitate. Doar 22.000 de persoane au manifestat sâmbăta trecută, potrivit cifrelor Ministerului de Interne – date contestate însă de “vestele galbene” -, faţă de 282.000 pe 17 noiembrie, prima lor sâmbătă de proteste.

Dar mişcarea continuă în pofida a încă numeroaselor ”veste galbene”, considerând că GDN nu este decât o mişcare destinată să le înăbuşe, mai ales că Emmanuel Macron a limitat temele la ecologie, impozite, servicii publice şi democraţie. Cu toate acestea, alte subiecte au apărut spontan în cadrul consultării: sănătatea şi pensiile. Alte subiecte, cum ar fi imigraţia, au rămas în urmă.

Majoritatea celor care au răspuns la chestionare pe site-ul GDN s-au pronunţat, de asemenea, în favoarea includerii votului în alb, a reducerii numărului de parlamentari aleşi sau a extinderii referendumului de iniţiativă împărţită, conform datelor utilizate de AFP.

Marţi şi miercuri, două dezbateri fără vot vor fi organizate în parlament în prezenţa premierului Edouard Philippe, apoi va fi rândul preşedintelui Macron să anunţe măsuri la mijlocul lunii aprilie, probabil înainte de Paşte. Potrivit unor surse apropiate acestuia, el ar putea anunţa deciziile până în vară, după alegerile europene din 26 mai.

Citește și : Libia: Mii de persoane, evacuate din cauza confruntărilor militare din zona capitalei Tripoli

Emmanuel Macron va trebui să se confrunte cu scepticismul opiniei publice: potrivit unui sondaj publicat joi de Elabe, 68% dintre francezi cred că punctele de vedere exprimate nu vor fi luate în considerare, iar 79% sunt de părere că marea dezbatere nu va rezolva criza politică actuală.

Dacă GDN a fost pentru Macron o gură de aer, fără a opri ”vestele galbene”, şeful statului francez se confruntă cu un exerciţiu periculos: ”Francezii vor putea spune totul. Preşedintele nu va putea face totul”, conchide cotidianul de dreapta Le Figaro, pentru care Macron are ”datoria de a inventa şi de a surprinde”.

Preşedintele francez tocmai a avertizat că nu va putea da “66 de milioane de răspunsuri”, evidenţiind astfel individualismul cererilor cetăţenilor, adesea contradictorii şi dificil de sintetizat. “Marea dezbatere pare a fi o misiune imposibilă”, conchide Le Figaro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.