Franţa şi-a prezentat planurile destinate combaterii despăduririlor

Publicat:

Franţa şi-a prezentat, miercuri, planurile destinate combaterii despăduririlor la nivel mondial, precizând că va încerca să limiteze importurile de produse precum uleiul de palmier, soia şi carnea de vită, care au contribuit la dispariţia ariilor împădurite, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Într-un comunicat comun, cinci miniştri francezi au subliniat că, între 1990 şi 2015, suprafaţa împădurită a lumii a scăzut cu 129 de milioane de hectare, de opt ori cât suprafaţă împădurită a Franţei.


Citeşte şi: Trump trimite un militar de carieră în funcţia de ambasador SUA în Arabia Saudită

“Aceasta a condus la o creştere cu 11% a emisiilor de gaze cu efect de seră şi la consecinţe semnificative în termeni de conservare a biodiversităţii şi a habitatelor naturale”, au subliniat oficialii francezi.

“Ţările europene au o responsabilitate importantă, având în vedere că o treime din această despădurire a fost cauzată de consumul de produse agricole din ţările din Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicatul de presă.

Mai multe companii şi guverne, inclusiv Uniunea Europeană, au făcut mai multe promisiuni pentru a opri despăduririle în ultimii ani, însă progresele realizate în rezolvarea acestei probleme au fost modeste.

Franţa a propus 17 măsuri destinate să oprească, până în 2030, despăduririle provocate de importurile nesustenabile de produse agricole. Printre măsuri se numără ajutoare financiare pentru a încuraja ţările în curs de dezvoltare să limiteze despăduririle, lansarea unei etichete ‘zero despăduriri’ pentru consumatori până în 2020 şi eforturi pentru o politică europeană cu privire la importurile care reprezintă un risc pentru păduri.

Citeşte şi: Pedepese capitale în Iran! Doi oameni au fost executaţi pentru infracţiuni economice

În luna mai a acestui an, Franţa a permis o utilizare limitată a uleiului de palmier la rafinăria de biocombustibili La Mede a grupului Total, o decizie care a declanşat un val de critici în rândul organizaţiilor de mediu şi fermierilor care susţin că uleiul de palmier va fi importat. Uleiul de palmier este un produs controversat din cauza impactului asupra mediului provocat de tăierea pădurilor pentru a face loc plantaţiilor de palmier.

Anul trecut, la scurt timp după numirea sa, ministrul francez al Mediului, Nicolas Hulot, a spus că va limita utilizarea uleiului de palmier în biocombustibili în Franţa, pentru a reduce despăduririle în ţările de unde provine uleiul de palmier. Acest lucru a declanşat critici din partea oficialilor din Indonezia şi Malaezia, dar până acum Nicolas Hulot nu a luat nicio măsură concretă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.