X

Franţa şi-a redeschis ambasada din capitala libiană Tripoli după o pauză de şapte ani

Franţa şi-a redeschis luni ambasada din capitala libiană Tripoli, pe care o închisese în 2014 din motive de securitate, semn al revenirii treptate la stabilitate în această ţară după ani în şir de conflict, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Reprezentanţa diplomatică şi-a reluat activitatea la primele ore ale după-amiezii într-o clădire nouă situată la periferia capitalei libiene, ascunsă în spatele unui zid înalt.

Citește și : Irakul dă ÎNAPOI Kuwaitului bunurile şi documentele furate în timpul invaziei din 1990

Anunţul redeschiderii ambasadei fusese făcut marţea trecută de şeful statului francez, Emmanuel Macron, după întâlnirea sa cu noul preşedinte al Consiliului prezidenţial libian Mohamed el-Manfi.

Aceasta intervine într-un moment în care Libia înregistrează o anumită ameliorare a situaţiei pe plan politic odată cu desemnarea unui guvern interimar care a obţinut la 10 martie încrederea parlamentului, cu misiunea de a unifica instituţiile ţării şi de a organiza alegeri naţionale la 24 decembrie.

După căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia s-a scufundat într-o gravă criză politică, ce s-a transformat într-un conflict armat, marcat de existenţa unor puteri rivale în Tripolitania (vest) şi Cirenaica (est).

În acest context de haos, cea mai mare parte a diplomaţilor şi străinilor au fost constrânşi să părăsească ţara, ca urmare a mai multor atacuri şi răpiri.

Cel mai sângeros dintre acestea a avut loc la 11 septembrie 2012, când islamiştii au luat cu asalt consulatul american din Benghazi (est), soldat cu patru morţi de partea americană, între care şi ambasadorul Chris Stevens.

Ambasada Franţei la Tripoli a fost la rândul său ţinta unui atentat cu maşină capcană în aprilie 2013, atac soldat cu doi jandarmi răniţi. Ulterior, aceasta a fost mutată într-un mare hotel din capitala libiană, după care din iulie 2014 a fost transferată în Tunisia vecină, la fel ca majoritatea reprezentanţelor diplomatice.

Citește și : Un deputat rus cere pedepse mai aspre pentru cei care-l INSULTĂ pe Putin

Fosta ambasadă, instalată într-o vilă din cartierul rezidenţial central din Tripoli, mai poartă încă amprentele impactului atentatului.

Şi alte reprezentanţe diplomatice au anunţat că îşi vor relua activitatea la Tripoli, precum cele ale Greciei, Maltei sau Egiptului. Cea a Italiei este singura reprezentanţă occidentală deschisă din 2017.

Tags: ambasadaEmmanuel MacronfrantaMohamed el-Manfitripoli
Categorii: Sinteze