X

Franța și Algeria au semnat un nou acord de extrădare

Franţa şi Algeria au semnat o nouă convenţie privind extrădarea, în cadrul demersului de modernizare a acordurilor bilaterale în materie juridică şi judiciară, informează AFP, potrivit agerpres.

Noua convenţie a fost semnată duminică, la Alger, de ministrul francez al justiţiei, Nicole Belloubet, şi de omologul său algerian, Tayeb Louh.

Citeşte şi: Israelul aprobă definitiv exportul de canabis medicinal

Ea înlocuieşte un text ce datează din 1964 şi îl completează pe cel referitor la întrajutorarea judiciară în materie penală, semnat în octombrie 2016 la Paris.

Convenţia semnată la Alger cuprinde dispoziţii noi sau modernizate în ce priveşte protecţia în cursul anchetei a datelor cu caracter personal, cererile de arestare provizorii şi tranzitul persoanelor extrădate spre una din cele două ţări via teritoriul celeilalte, au explicat cei doi miniştri.

O a treia convenţie, referitoare la colaborarea judiciară în materie civilă şi comercială, este în curs de negociere între guvernele de la Paris şi Alger.

‘Lupta împotriva criminalităţii, în special a criminalităţii organizate şi în particular a terorismului, pretinde o solidaritate internaţională reală’ şi ‘o cooperare judiciară capabilă să garanteze respectarea principiilor drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi diversităţii culturilor şi civilizaţiilor’, a declarat ministrul algerian.

Semnarea convenţiei ‘marchează finalul a şase ani de negocieri’, a subliniat Nicole Belloubet, explicând această durată ‘prin caracterul complex şi sensibil al problemelor juridice implicate’.

Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în apropierea coastelor nord-americane

Prin această convenţie, cele două state se angajează ‘să-şi predea reciproc (…) persoanele urmărite în justiţie sau condamnate de autorităţile judiciare naţionale competente’, a precizat Ministerul Justiţiei de la Alger, într-un rezumat al textului.

Convenţia aminteşte de asemenea că Franţa şi Algeria pot refuza extrădarea cetăţenilor proprii.

Pentru a intra în vigoare, convenţia mai trebuie ratificată de cele două parlamente.

Tags: algeralgeriaextradarefrantaNicole BelloubetparisTayeb Louh
Categorii: Diaspora