Franţa şi alte opt state vor ca UE să îşi majoreze producţia de hidrogen prin utilizarea energiei nucleare

Publicat:

Franţa a decis să demareze o campanie pentru ca Uniunea Europeană să recunoască hidrogenul produs prin utilizarea energiei nucleare în regulile UE privind energiile regenerabile, însă unele state membre se opun acestei idei de teamă că va submina eforturile destinate extinderii capacităţilor eoliene şi fotovoltaice, transmite Reuters, potrivit agerpres

Miniştrii din Franţa, Polonia, Cehia, România şi alte cinci state membre UE au trimis săptămâna aceasta o scrisoare Comisiei Europene, în care îndeamnă executivul comunitar să revizuiască obiectivele UE privind energiile regenerabile, pentru a include hidrogenul produs prin utilizarea energiei nucleare.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

Majorarea producţiei de hidrogen curat este crucială în planurile UE de a reduce emisiile de CO2 în industrii precum producţia de îngrăşăminte şi cea de oţel.

Ce mai mare parte hidrogenului utilizat acum de industria europeană este produs pe bază de cărbune şi gaze naturale, care emit CO2. Hidrogenul poate fi produs şi din electricitate, aşa că UE vrea să fixeze ţinte sectoriale pentru hidrogenul produs din electricitate regenerabilă.

În scrisoarea celor nouă state membre, consultată de Reuters, acestea susţin că Uniunea Europeană ar trebui să includă energia nucleară, care are emisii reduse de CO2 dar nu este o energie regenerabilă.

“Vom crea stimulente egale pentru hidrogenul din surse regenerabile şi din surse cu emisii reduse de carbon. Obiectivele referitoare doar la hidrogenul din regenerabile ar limita viteza dezvoltării economiei pe bază de hidrogen”, se precizează în scrisoarea care a fost semnată şi de miniştrii din Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Slovacia şi Ungaria.

Franţa produce de mult timp aproximativ 70% din electricitatea sa în centrale nucleare, chiar dacă anul trecut acest procent a fost mai mic din cauza unor lucrări de mentenanţă. Celelalte state semnatare fie utilizează deja energia nucleară fie intenţionează să construiască primele lor centrale.

Cu toate acestea, cel puţin nouă state membre se opun iniţiativei Franţei, printre ele fiind Germania, Danemarca, Austria şi Luxemburg, susţin oficialii consultaţi de Reuters. Aceste ţări susţin că obiectivele UE ar trebui să se concentreze în exclusivitate pe sursele regenerabile, precum energia eoliană şi cea fotovoltaică, pentru a stimula extinderea masivă a regenerabilelor care este necesară pentru a reduce dependenţa Europei de combustibili fosili.

“Este vorba de regenerabile. Energia nucleară nu este o formă regenerabilă de energie”, a declarat un oficial european care a atras atenţia faţă de posibila “diluare” a ţintelor regenerabile.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

Această ultimă dispută vine într-un moment în care ţările membre şi parlamentarii europeni se pregătesc pentru negocieri, care vor alea loc săptămâna viitoare, cu privire la legea care va ghida expansiunea energiei regenerabile în Europa până la finele deceniului.

Negociatorii şi-au propus să adopte forma finală a legii în lunile următoare dar nu sunt de acord cu privire la alte subiecte, inclusiv dacă UE ar trebui să se angajeze să obţină 40% sau 45% din energia sa totală din surse regenerabile în 2030.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.