X

Franţa şi Australia au încheiat un acord în vederea furnizării unor obuze Ucrainei

Franţa şi Australia au încheiat un acord în vederea furnizării unor obuze de calibrul 155 milimetri Ucrainei, o susţinere în războiul împotriva Rusiei, anunţă luni miniştrii Apărării francez Sébastien Lecornu şi australian Richard Marles, relatează AFP , scrie news.ro .

”Câteva mii de obuze de (calibrul) 155 de milimetri urmează să fie fabricate în comun” de către producătorul francez de armament Nexter, anunţă Sébastien Lecornu.

Citește și : Crucea Roșie: Toate țările au rămas ‘periculos de nepregătite’ pentru următoarea pandemie

Richard Marles evocă un ”proiect în valoare de câteva milioane de dolari” australieni, o nouă cooperare între industriile apărării austrliană şi franceză”.

Această furnizare de muniţie face parte din ”nivelul continuu al susţinerii pe care Franţa şi Australia o furnizează Ucrainei pentru a se asigura că Ucraina este în măsură să rămână în conflict şi să-l vadă încheindu-se în condiţiile sale”, a declarat ministrul australian.

Acest ajutor urmează să fie ”semnificativ” şi reprezintă un ”efort care va continua în timp”, a declarat la rândul său Lecornu, care a precizat că primele livrări sunt prevăute în primăvara lui 2023.

”Există capacităţi unice în Australia, iar Franţa şi Australia pot realiza anumite singerii cooperând” în vederea producerii de obuze, a declarat Marles.

Nexter urmează să producă obuzele, iar Australia să furnizeze praful de puşcă, a anunţat Lecornu, fără să ofere alte detalii.

Cei doi miniştri ai Apărării s-au întâlnit împreună cu miniştrii de Externe francez Catherine Colonna şi australian Penny Wong, în contextul în care Franţa şi Australia caută să-şi relanseze cooperarea.

Relaţiile celor două ţări au fost dinamitate în 2021, când Canberra a abandonat un contract cu privire la subnmarine franţuzeşti în favoarea unor submarine americane şi a intrat într-o alianţă la Pacific, AUKUS, cu Statele Unite şi Regatul Unit.

Citește și : Atac cu cuţit într-o staţie de metrou din Bruxelles: agresorul arestat

Marles a salutat ”căldura persoanlă între noi patru”, iar colegii săi au subliniat necesitatea ”reconstruirii” şi ”relansdării” relaţiei francezo-australiene în alt fel.

Mai multe tipuri de piese de artilerie trimise de către aliaţii Ucrainei din Occident trag obuze de calibrul 155 de milimetri – inclusiv tunul francez de tip CAESAR, montat pe camion, obuzierul britanic de tip M777 şi tunul autopropulsat german de tip Panzerhaubitze 2000.

Tags: australiafrantaobuzeSébastien Lecornu
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina