Franţa şi Belgia îi convoacă pe ambasadorii chinezi pentru explicaţii

Publicat:

Franţa l-a convocat marţi pe ambasadorul Chinei la Paris pentru a evidenţia natura inacceptabilă a insultelor şi ameninţărilor îndreptate împotriva unor parlamentari francezi şi a unui cercetător, dar şi pentru a protesta împotriva deciziei Beijingului de a adopta sancţiuni împotriva unor oficiali din UE, care a provocat o reacţie similară şi din partea Belgiei, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Ambasadorul Chinei în Franţa Lu Shaye a fost deja convocat de Ministerul de Externe francez în aprilie anul trecut, după o serie de postări în social media ale ambasadei de la Paris în care aceasta apăra răspunsul Beijingului la pandemia de COVID-19 şi critica modul în care Occidentul a gestionat criza.


Citește și: ATAC ARMAT într-un magazin din SUA (VIDEO)! 10 oameni au fost uciși!

Ambasada chineză i-a avertizat săptămâna trecută pe parlamentarii francezi să nu se întâlnească cu oficiali în timpul unei viitoare vizite în Taiwan, atrăgându-şi critici din partea Franţei.

Ulterior, ambasada s-a angajat într-un schimb de replici pe Twitter cu Antoine Bondaz, un expert în China din cadrul Fundaţiei pentru cercetare strategică cu sediul la Paris, pe care l-a numit “brută măruntă” şi “hienă nebună”.

“Continuă să fie inacceptabil şi a depăşit limitele unei ambasade străine”, a declarat un oficial din cadrul MAE francez, după ce Lu Shaye a fost primit de şeful departamentului ministerului pentru Asia.

Oficialul citat, care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, a spus că acest comportament al ambasadorului Lu Shaye creează un obstacol în ameliorarea relaţiilor dintre China şi Franţa.

SUA, UE, Marea Britanie şi Canada au impus luni sancţiuni împotriva unor oficiali chinezi pentru abuzuri împotriva drepturilor omului în Xinjiang, în prima serie de acţiuni coordonate occidentale împotriva Beijingului de la venirea la Casa Albă a lui Joe Biden.

Pentru a retalia, MAE chinez a adoptat sancţiuni împotriva mai multor cetăţeni europeni, printre care şi eurodeputaţi din Franţa şi Belgia.

Ambasadorului i s-a comunicat dezaprobarea Franţei pentru această decizie, susţine oficialul francez citat, adăugând că Lu Shaye a fost “vizibil şocat” de “caracterul extrem de direct a ceea ce i s-a spus” şi ar fi încercat să schimbe subiectul discuţiei spre Taiwan.

Citește și: Partidele de stânga au format noul guvern în Kosovo

În acelaşi timp, ministrul belgian de externe Sophie Wilmes l-a convocat marţi la cabinetul său pe ambasadorul Chinei în Belgia, a relatat AFP, citând o sursă guvernamentală.

Printre personalităţile vizate de sancţiunile anunţate de China împotriva unor aleşi din PE se află un eurodeputat belgian foarte vocal în denunţarea sorţii rezervate de Beijing minorităţii musulmane a uigurilor. Luni, Sophie Wilmes “a respins ferm”, în numele Belgiei, sancţiunile chineze, adoptate în replică la măsuri similare venite din tabăra occidentală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce spune Hodorkovski despre presupusele legături cu Rusia ale fostului consilier al lui Geoană

Ce spune Hodorkovski despre presupusele legături cu Rusia ale fostului consilier al lui Geoană Disidentul rus Mihail Hodorkovski a comentat pe X investigația realizată de o...

Secretarul general al ONU a fost declarat „persona non grata” în Israel

Secretarul general al ONU a fost declarat „persona non grata” în Israel Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost declarat „persona non grata” în...

Ayatollahul Ali Khamenei dă vina pe Occident pentru tensiunile din Orientul Mijlociu

Ayatollahul Ali Khamenei dă vina pe Occident pentru tensiunile din Orientul Mijlociu Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a învinovăţit miercuri Statele Unite şi ţările...

Secretarul general al ONU a fost declarat ”persona non grata” în Israel

Secretarul general al ONU a fost declarat ''persona non grata'' în Israel Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a luat miercuri o decizie fără precedent,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.