Franţa şi Egiptul sunt dispuse să ajute la restaurarea Muzeului Naţional din Rio de Janeiro

Publicat:

Franţa şi Egiptul şi-au exprimat disponibilitatea de a ajuta la restaurarea Muzeului Naţional din Rio de Janeiro, a cărui colecţie de peste 20 de milioane de artefacte a fost distrusă de incendiul care a izbucnit duminică noapte, potrivit news.ro .

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a precizat într-un discurs ţinut la muzeul Luvru din Abu Dhabi că Franţa este dispusă să contribuie la restaurare.


Citește și: Venezuela: Rezervele internaţionale ale Banco Central au scăzut cu aproape 80% în ultimii 10 ani

„Vreau să exprim solodaritatea autorităţilor franceze în urma tragicului incendiu care a devastat duminică un loc cultural de excepţie. Muzeul Naţional din Rio de Janeiro este una dintre bijuteriile Braziliei. Găzduia colecţii de paleontologie, artefacte greco-romane, o colecţie egipteană şi cele mai vechi fosile umane descoperite în Brazilia”, a spus ministrul citat de AFP. „La fel ca Luvru, este un simbol al dialogului culturilor. Odată cu flăcările, a dispărut o parte din memoria umanităţii”.

Egiptul a cerut luni un raport detaliat privind artefactele egiptene care se aflau în muzeul din Brazilia. Secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi, Moustafa el Waziri, şi-a exprimat – printr-un comunicat – regretul faţă de cele întâmplate duminică şi a spus că incendiul a cauzat o pierdere fatală pentru patrimoniul istoric şi uman.

El a punctat că Egiptul este gata să trimită experţi şi să colaboreze cu oficialii muzeului la restaurarea nepreţuitelor artefacte care au fost afectate de foc, aşa cum a solicitat guvernul brazilian.

Inaugurat în 1818, Muzeul National din Rio de Janeiro era cel mai mare muzeu de istorie naturală şi antropologie din America de Sud, cu o colecţie de peste 20 de milioane de piese şi o bibliotecă ce adăpostea mai mult de 530.000 de titluri.

Citește și: Sebastian Kurz denunță ‘agresiunea rusă’ în estul separatist al Ucrainei

Directoarea adjunctă a muzeului, Cristina Serejo, a explicat că în spatele acestei tragedii „stau lipsa de bani şi o birocraţie prea mare”. Ea a asigurat că detectoarele de fum nu funcţionau şi că muzeul nu avea asigurare de incendiu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.