X

Franţa şi Germania au ‘acelaşi obiectiv’ al suveranităţii şi stabilităţii în Mediterana de Est (Macron)

Franţa şi Germania împărtăşesc “acelaşi obiectiv” al “suveranităţii europene” şi al “stabilităţii” în Mediterana de Est, unde au apărut tensiuni între Grecia şi Turcia, a afirmat joi preşedintele francez Emmanuel Macron, evocând “complementaritatea” abordărilor lor, relatează AFP, scrie agerpres.

“Obiectivul nostru strategic privind Mediterana de Est este acelaşi: suveranitatea europeană şi stabilitatea”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel la Bormes-les-Mimosas, în sud-estul Franţei.

Citește și : Rusia va începe testarea în masă a vaccinului Sputnik V săptămâna viitoare

Emmanuel Macron a exprimat “solidaritatea” Franţei şi a Germaniei cu Grecia şi Cipru.

“Avem, de asemenea, voinţa de a asigura stabilitatea acestei regiuni şi voinţa de a impune respectarea dreptului internaţional şi de a favoriza detensionarea situaţiei”, a subliniat preşedintele francez.

“Avem fiecare mijloacele noastre de a face acest lucru, avem fiecare istoria noastră. Trebuie să existe o complementaritate” pentru a atinge aceste obiective comune, a adăugat el, în contextul în care Franţa se arată mai ofensivă decât Germania în relaţia cu Ankara.

“Abordările noastre nu au fost mereu aceleaşi în modalităţile urmate, dar ele au fost mereu convergente în voinţa de a face din Mediterana de Est un spaţiu de libertate şi respectare a dreptului internaţional şi al stabilităţii”, a mai spus el.

Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în Mediterana de Est a amplificat tensiunile între Turcia şi Grecia, membre ale NATO dar în dezacord în ceea ce priveşte frontierele lor maritime.

Nicosia şi Atena acuză Ankara că le-a încălcat suveranitatea teritorială şi pe cea a UE, efectuând prospecţiuni considerate ilegale întrucât au avut loc în apele lor.

Preşedintele Macron a spus că speră că medierea care are loc la iniţiativa Germaniei între Atena şi Ankara, pentru moment oprită, “se va putea relua rapid”.

Citește și : Aleksei Navalnîi, transportat cu avion medical în Germania

În semn de susţinere a Greciei, Franţa a desfăşurat temporar săptămâna trecută două avioane de vânătoare Rafale şi două nave ale Forţelor sale navale în Mediterana de Est.

“Cu Turcia lucrurile trebuie restabilite atunci când au loc provocări sau sunt comise fapte în exces, trebuie ca suveranitatea noastră să fie respectată şi să avem o agendă pozitivă asupra căreia să reangajăm Turcia”, a conchis el.

Tags: frantagermaniagreciaMediterana de Estormes-les-Mimosasturcia
Categorii: Diaspora