X

Franţa şi Germania poartă discuţii asupra regulilor privind exporturile de armament

Parisul şi Berlinul poartă discuţii asupra regulilor privind exporturile lor de armament, conform unor surse concordante, o problemă crucială într-un moment în care cele două ţări sunt angajate în importante proiecte industriale comune în domeniul apărării, notează luni AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german, ‘cele două ţări au procedat, în ianuarie, la o primă coordonare a procedurilor de export de arme în cadrul proiectelor comune’ şi subiectul ‘face obiectul unor discuţii între cele două capitale’.

Citește și : Cinci deputaţi conservatori europeni, expulzaţi de pe aeroportul din Caracas, vor încerca să intre în Venezuela prin Columbia

Săptămânalul german Der Spiegel asigura sâmbătă că un acord a fost încheiat în acest dosar politic sensibil între cele două ţări în marja Tratatului de la Aachen.

La solicitarea AFP, serviciul de presă al premierului francez a asigurat că ‘discuţiile continuă’. ‘Această muncă este esenţială pentru realizarea proiectelor franco-germane de cooperare industrială’ ce vizează produse destinate exportului, au indicat surse ale guvernului francez.

Parisul şi Berlinul au convenit să dezvolte în comun un viitor tanc de luptă (Sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System – MGCS), precum şi un viitor sistem aerian de luptă (SCAF), care va combina un avion de nouă generaţie, rachete de croazieră şi ‘roiuri’ de drone.

Reglementate între Franţa şi Germania prin acordurile de la Debré-Schmidt din 1971 şi 1972, exporturile de armament au nevoie de undă verde din partea ţării producătorului. Or, Berlinul are o concepţie restrictivă în materie de exporturi de arme, notează agenţia de presă franceză.

‘Acordurile Debré-Schmidt sunt incomplete, limitate şi nu acoperă problema componentelor’, a comentat o sursă franceză.

Citește și : Franța: Mai mulţi deputaţi vor penalizarea antisionismului

‘Obiectivul este de a împiedica o forţă de blocaj similară cu cea exercitată de Washington prin regulamentele americane privind comerţul cu arme (ITAR)’, explică această sursă guvernamentală. Deoarece în prezent, ‘un şurub german într-un sistem permite să fie luată ostatică vânzarea de armament’.

Potrivit blogului francez Secret Défense, Parisul şi Berlinul vizează în special introducerea unei reguli potrivit căreia ‘orice material cu mai puţin de 20% din componente germane (după valoare) ar putea fi exportate liber de către Franţa fără a fi nevoie de un acord din partea Germaniei – şi invers’. Ministerul Apărării francez nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

Tags: armamentberlindroneMGCSparisrachete de croazieraSCAF
Categorii: Diaspora