X

Franţa şi Israelul au adus un omagiu diplomaţilor care au salvat evrei între 1939 şi 1945

Franţa şi Israelul au adus un omagiu joi diplomaţilor care au salvat evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi au lansat un apel la combaterea neobosită a recrudescenţei antisemitismului cu 70 de ani mai târziu, potrivit France Presse, scrie agerpres.

Aceste “câteva zeci de rari diplomaţi curajoşi” au fost tot atâtea “luminiţe strălucitoare de speranţă în obscuritatea teribilă a Holocaustului”, a declarat preşedintele israelian Reuven Rivlin, inaugurând o expoziţie care le povesteşte istoria la Ministerul de Externe francez.

Citește și : Australia: Recorduri de temperatură de aproape 50 de grade Celsius şi bere gratis pentru turişti

“Ei au fost gata să-şi rişte posturile, bunurile şi chiar viaţa lor şi pe cea a familiilor lor”, salvând astfel 200.000 de evrei, a spus el.

“Ei au dovedit că întotdeauna indivizii şi reprezentanţii statelor şi ai popoarelor au capacitatea şi datoria de a alege”, a subliniat preşedintele israelian.

Expoziţia retrasează parcursul a 34 dintre ei – între care consulul Portugaliei la Bordeaux, al Cehoslovaciei la Marsilia şi diplomatul suedez Raoul Wallenberg în Ungaria – care eliberau paşapoarte şi vize în pofida instrucţiunilor ţărilor lor şi sunt astăzi recunoscuţi ca “Drepţi printre naţiuni” în Israel.

Japonezul Chiune Sugihara, consulul la Kovno în Lituania, eliberase vize pentru 2.000 de evrei cu scopul de a fugi din Europa prin Uniunea Sovietică.

Francezul Albert Emile Routier, consulul onorific al Turciei Lyon, eliberase documente care îi prezentau pe titularii lor drept musulmani de origine turcă.

“Memoria Holocaustului nu este doar o obligaţie a respectului şi fidelităţii faţă de morţi, ea este şi o datorie de vigilenţă faţă de cei vii”, a relevat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

“Pe pământul Republicii franceze, unii evrei au avut din nou de suferit, de ascuns ceea ce ei erau”, a subliniat el.

“În cursul ultimilor ani, bărbaţi, femei, copii au fost asasinaţi pentru singurul motiv că erau evrei. Este chiar dificil uneori să predai istoria genocidului”, şi-a exprimat regretul ministrul francez.

Citește și : Emmanuel Macron salută „curajul sutelor de mii de venezueleni care mărşăluiesc pentru libertatea lor”

În martie 2012, jihadistul Mohamed Merah a împuşcat un profesor de religie, pe fiii săi de trei şi cinci ani, precum şi o fetiţă de opt ani într-o şcoală evreiască din Toulouse.

“În faţa acestei constatări alarmante, mâna statului nu trebuie niciodată să tremure şi vă asigur, domnule preşedinte, că ea nu va tremura”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

La ora “consolidării forţelor dreptei neofasciste, extremiste în Europa, conducătorii europeni puternici trebuie îndemne la combaterea oricărei concepţii antisemite”, a întărit Rivlin.

Tags: antisemitismevreifrantaisraelRaoul WallenbergReuven RivlinUngaria
Categorii: DiasporaSinteze