Franţa şi Marea Britanie anunţă progrese spre un acord cu privire la migraţia clandestină

Publicat:

Franţa şi Marea Britanie au anunţat vineri într-un comunicat comun “progrese” pentru ajungerea la un nou acord cu privire la migraţia clandestină, relatează AFP, potrivit agerpres

Miniştrii afacerilor externe din cele două ţări, Catherine Colonna şi James Cleverly, care s-au întâlnit la Paris cu ocazia marcării Armistiţiului (din 1918), au precizat că “trebuie să se abordeze de urgenţă toate formele de imigraţie clandestină, inclusiv traversările cu ambarcaţiuni improvizate, şi cauzele lor profunde”.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

“Ei au salutat progresele realizate pe calea unui nou acord important între Franţa şi Marea Britanie şi, în acest context, a încheierii unei serii de măsuri ambiţioase cât mai repede posibil”, se mai arată în comunicat.

După ani de dispute, în special cât Boris Johnson, apoi Liz Truss, mult mai scurt, au fost prim-miniştri, Marea Britanie şi Franţa speră să îşi refacă relaţiile sub conducerea lui Rishi Sunak, noul şef al guvernului britanic.

“Acordul important” menţionat în comunicatul comun relevă această îmbunătăţire a relaţiei dintre Franţa şi Marea Britanie.

Marea Britanie ar fi pregătită să transfere 80 de milioane de lire (91 de milioane de euro) suplimentare Franţei pentru o întărire a prezenţei poliţieneşti pe plajele franceze, în timp ce agenţii britanici vor avea acces la centrele de control franceze.

“Ne dorim cu toţii ca situaţia să se rezolve cât mai repede posibil”, a afirmat luni Sunak la Sharm el-Sheikh, unde a spus că vrea să “coopereze strâns” cu Franţa în privinţa migraţiei, după o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Aproape 40.000 de persoane şi-au riscat deja viaţa traversând ilegal Canalul Mânecii cu mici ambarcaţiuni de la începutul anului, un număr record.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

Guvernul britanic este sub presiune pentru felul în care gestionează afluxul de migranţi, în contextul unor dezvăluiri recente privind un centru de primire suprapopulat şi atacarea unui alt centru, din apropiere de Dover, cu dispozitive incendiare.

Ministrul britanic de interne Suella Braverman a declanşat de asemenea o polemică spunând recent în parlament că afluxul de migranţi care ajung în Marea Britanie este o “invazie”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.