X

Franța: Simone Veil, supravieţuitoare a Holocaustului, înhumată în Pantheonul din Paris

Rămăşiţele pământeşti ale lui Simone Veil, supravieţuitoare a Holocaustului şi simbol al luptei pentru drepturile femeilor, au fost transferate duminică, la un an de la decesul politicienei, în Pantheon, monument parizian în care sunt înhumate personalităţi marcante ale culturii şi societăţii franceze, informează DPA, scrie agerpres.

În cadrul unei ceremonii la care au asistat preşedintele francez Emmanuel Macron precum şi predecesorii săi, Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy, Veil a fost înmormântată alături de soţul său, decedat în 2013.

Citește și : Rusia: Mitinguri antiguvernamentale în semn de protest faţă de creşterea vârstei de pensionare

Macron a descris-o pe Veil ca o femeie care a ”făcut Franţa mai măreaţă şi mai puternică”. A luptat împotriva barbarismului, a spus preşedintele francez, iar lupta sa va fi dusă mai departe de cei care îi urmează exemplul.

Simone Veil, fost ministru al Sănătăţii care a militat pentru drepturile femeilor inclusiv dezincriminarea avortului, a decedat la 30 iunie 2017, la vârsta de 89 de ani.

Veil a supravieţuit experienţei dintr-un lagăr de concentrare nazist din Polonia ocupată.

În 1979, Simone Veil a devenit prima preşedintă a Parlamentului European aleasă prin vot universal direct. Realeasă în 1984 şi 1989, ea a lucrat pentru această instituţie europeană până în 1993.

Citește și : Trei bărbaţi au fost decapitați, iar o şcoală a fost incendiată în estul Afganistanului

Simone Veil a devenit astfel a cincea femeie înhumată în Pantheonul din Paris, unde se mai află rămăşiţele pământeşti ale lui Voltaire şi Victor Hugo.

Tags: Emmanuel Macronholocaustmonument parizianPantheonSimone Veil
Categorii: Diaspora