Franța susține Ciprul în disputa cu Turcia și ‘se dă cocoș’ în Mediterană

Publicat:

Franţa a desfăşurat vineri un portavion în portul cipriot Limassol, “arătându-şi muşchii” în disputa dintre Cipru şi Turcia asupra câmpurilor de gaze din estul Mediteranei, relatează DPA, potrivit agerpres.

Nava amiral a marinei franceze, portavionul Charles de Gaulle, a sosit după un exerciţiu cu armata cipriotă, a informat canalul public RIK.


Citeşte şi: Ultimele cifre ale epidemiei de coronavirus în China

Măsura intervine pe fondul tensiunilor aprinse dintre Nicosia şi Ankara asupra zăcămintelor de gaze offshore găsite în largul coastei de sud a Ciprului, care revendică zona ca economică exclusivă.

Turcia a început explorările de gaze în zonă în iunie, insistând că are dreptul “suveran” să o facă. UE sprijină Ciprul şi ameninţă Turcia cu sancţiuni.

Companiile franceză şi italiană Total şi ENI cercetează de asemenea zonă. Cele două ţări au efectuat exerciţii navale cu Ciprul în decembrie.

Disputa privind gazele se adaugă la celelalte tensiuni în triunghiul Turcia-Cipru-Grecia.

Citeşte şi: Un american a fost EXECUTAT pe scaunul electric

Ciprul este stat membru al UE, dar legile UE nu se aplică asupra autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, care este recunoscută doar de Ankara.

Turcia, care nu recunoaşte Ciprul, insistă că rezolvarea problemei cipriote trebuie să preceadă orice acord privind exploatarea gazelor şi că etnicii turci din nordul insulei trebuie incluşi.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a vizitat Ciprul săptămâna trecută pentru a exprima solidaritatea ţării sale cu Nicosia în disputa asupra gazului cu Ankara.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Un an de la atacul Hamas în Israel – Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie

Un an de la atacul Hamas în Israel - Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie La un an după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.