X

Franţa trebuie să-şi clarifice poziţia pentru a pune capăt “haosului” actual în legătură cu problema familiilor jihadiste din Irak şi Siria

Franţa trebuie să-şi clarifice poziţia pentru a pune capăt “haosului” actual în legătură cu problema femeilor jihadiste şi a copiilor lor din Irak şi Siria, care sunt tot mai mult “în pericol”, au cerut joi avocaţi francezi, informează AFP, conform agerpres.

Ei au confirmat că vor depune vineri o plângere cu constituirea unei părţi civile “pentru detenţie arbitrară” în legătură cu trei dintre ele, după clasarea unei prime plângeri simple.

Citește și : Arabia Saudită rămâne ţara cu cele mai multe execuţii din lume

Cu această plângere, “aşteptăm de la autorităţile franceze o formă de conştientizare”, de “claritate” şi “coerenţă juridică, judiciară şi politică”, pentru că “deocamdată e un haos total”, a declarat Marie Dose în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat în noiembrie că aceste cazuri al femeilor arestate în Siria şi Irak, uneori însoţite de copii, vor fi examinate “fiecare caz în parte”. O poziţie denunţată de familii şi avocaţii acestora, care estimează că o asemenea acţiune ar însemna abandonarea cadrului legal.

Până în prezent, guvernul francez s-a declarat favorabil ca aceste femei – mai multe zeci în Kurdistanul sirian şi cel puţin trei în Irak – să fie judecate în aceste ţări, cu condiţia ca ele să beneficieze de un proces echitabil.

“Suntem în cronica unei tragedii anunţate cu riscuri de morţi, de rele tratamente”, a atenţionat avocatul William Bourdon.

Citește și : Avocatul lui Trump invocă dreptul de a nu se incrimina în litigiul cu starleta porno

În Irak, o jihadistă franceză, Djamila Boutoutaou, a fost condamnată în 17 aprilie la închisoare pe viaţă pentru apartenenţă la organizaţia Stat Islamic. O alta, Melina Boughedir, condamnată în primă instanţă la şapte luni de închisoare pentru “intrare ilegală” în Irak, va fi în viitorul apropiat rejudecată pentru “terorism”.

Tags: Emmanuel MacronfrantaIrakjihadistesiria
Categorii: Diaspora