X

Franţa trebuie să acţioneze mai mult împotriva discriminărilor ”sistemice’ (Apărătorul Drepturilor)

Franţa trebuie să acţioneze mai mult împotriva discriminărilor ”sistemice’ în materie de locuri de muncă, locuinţe, educaţie sau controale ale poliţiei, a subliniat luni Apărătorul Drepturilor, autoritatea de supraveghere a drepturilor şi libertăţilor, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Persoanele de origine străină sau percepute ca atare sunt dezavantajate în ce priveşte accesul la un loc de muncă sau o locuinţă şi mai expuse la şomaj, la precaritate, locuinţe improprii, controalele poliţiei, la o stare de sănătate degradată şi la inegalităţi şcolare’, afirmă Apărătorul Drepturilor, Jacques Toubon, într-un raport intitulat ‘Discriminări şi origini: urgenţa de a acţiona’.

Citește și : Emmanuel Macron pleacă în Olanda pentru discuții cu premierul Mark Rutte

Apărătorul Drepturilor subliniază, de asemenea, ‘dimensiunea sistemică’ a discriminărilor în Franţa, care afectează ‘drepturile fundamentale’ a ‘milioane’ de persoane şi ‘coeziunea socială’.

Conform raportului, în 2016, 11% dintre persoane au declarat că au fost supuse unei discriminări legate de originea sau de culoarea pielii în ultimii cinci ani, în vreme ce, în 2008, acest procent era de 6%.

Potrivit anchetei ‘Acces la drepturi’, realizată de Apărătorul Drepturilor în 2016, jumătate dintre bărbaţii percepuţi ca ‘arabi, maghrebieni sau negri’ declară că au fost cel puţin o dată controlaţi de forţele de ordine, deşi, la nivel general, peste 80% dintre bărbaţi afirmă că nu au fost supuşi niciodată unui astfel de control.

Tinerii între 18 şi 25 de ani sunt ‘în mod deosebit expuşi’, 80% dintre ei declarând că au fost controlaţi în cei cinci ani anteriori anchetei (faţă de 16% din restul persoanelor).

Citește și : China intră ‘în hora’ Tratatului privind Comerţul cu Arme

În acest context, Apărătorul Drepturilor îşi propune să ‘revizuiască textele care reglementează controalele de identitate pentru a le asigura trasabilitatea’.

Totodată, el recomandă înfiinţarea unui Observator al discriminărilor, pentru crearea unui ‘sistem de supraveghere statistică’ şi ‘mai buna documentare’ a acestui subiect, precum şi campanii naţionale regulate de ‘testing’ (în care, spre exemplu, persoane de tipuri diferite – european, african, maghrebian etc. -, cu acelaşi profil profesional, se prezintă pentru un anunţ de angajare) privind în special locurile de muncă şi locuinţele.

Tags: Apărătorul DrepturilordiscriminărifrantaJacques Toubon
Categorii: Diaspora