X

Franţa va atinge în 2020 ţinta de cheltuieli militare a NATO

Franţa va atinge în 2020 ţinta de cheltuieli militare a NATO, de 2% din produsul intern brut, informează Reuters miercuri. Conform unui raport al NATO, Franţa – una din cele mai mari puteri militare europene – va aloca anul acesta apărării circa 2,1% din PIB, peste pragul stabilit de liderii alianţei la summitul din 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, potrivit agerpres.  

Secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a precizat că este al şaselea an consecutiv când aliaţii europeni şi Canada au bugete mai mari pentru apărare; în termeni reali, creşterea este de 4,3%. ‘Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue’, a declarat el presei.

Citește și : Luare de ostatici într-o bancă din Georgia (VIDEO)

În 2020, numai 10 din cele 30 de ţări membre ale NATO vor realiza această performanţă chiar şi în contextul crizei coronavirusului; alături de Statele Unite, din acest grup fac parte Estonia, Franţa, Grecia, Letonia, Lituania, Norvegia , Polonia, Regatul Unit şi România.

Italia, Spania şi Belgia alocă cel mai puţin din bugetele lor pentru apărare. Germania, care are cea mai mare economie din Europa, s-a angajat să aloce 2% pentru apărare până în 2031. Chestiunea bugetelor militare ale celorlalte state membre va rămâne foarte probabil o problemă în atenţia Washingtonului, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, apreciază unii diplomaţi, oficiali şi experţi.

Citește și : Franţa INTERZICE un grup islamist

Deşi în mai multe ţări de pe vechiul continent sunt staţionate forţe militare ale SUA, reticenţa europenilor de a aloca procente mai mari din PIB pentru apărare l-a nemulţumit pe preşedintele americani Donald Trump, care a pus explicit la îndoială utilitatea NATO pentru ţara sa. El a erodat astfel încrederea în unul din pilonii securităţii Europei după al doilea război mondial – siguranţa că Statele Unite îşi vor apăra aliaţii europeni de orice agresiune a Rusiei. Reuters apreciază că încrederea ar fi restabilită în cazul alegerii lui Joe Biden, fost vicepreşedinte democrat, un susţinător al alianţelor tradiţionale ale Washingtonului.

Tags: canadaEstoniafrantagreciaJens StoltenbergLetoniaLituaniaNATONorvegiaPoloniaRegatul UnitRomania
Categorii: Diaspora