X

Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar de 155 mm suplimentare, în plus faţă de cele 18 deja livrate, a anunţat marţi ministrul forţelor armate, Sébastien Lecornu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cele 12 tunuri cu rază medie vor fi livrate ‘în săptămânile următoare’ şi vor fi ‘finanţate în cadrul fondului de sprijin de 200 milioane de euro’ creat de Franţa, a precizat Lecornu.

Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

Ele se vor adăuga celor 18 tunuri Caesar livrate deja de Franţa – dintre care unul este scos din uz – şi celor 19 promise de Danemarca.

‘Am ajuns acum la un număr (de Caesar) deloc neglijabil’, a comentat Lecornu.

Franţa a mai promis marţi să livreze Ucrainei un radar Ground Master 200 (GM200) produs de compania Thales.

Parisul ‘a angajat de asemenea discuţii cu aliaţii pentru a avea un stoc constant suficient’ de rachete franceze sol-aer Crotale pentru Ucraina, a mai spus ministrul francez.

Rachetele Crotale au fost furnizate unui număr de 15 ţări, printre care Grecia, Finlanda şi Coreea de Sud.

‘Acest material ne ajută să ne apropiem de ziua victoriei. (Rachetele) Crotale distrug 100% dintre ţinte, deci sunt foarte importante pentru a închide spaţiul aerian ucrainean’, a comentat Reznikov.

În fine, ministrul Lecornu a anunţat trimiterea a 150 de militari francezi în Polonia pentru a instrui soldaţi ucraineni.

În ce priveşte avioanele de luptă, cerute de Kiev aliaţilor săi occidentali, Reznikov nu a formulat o cerere precisă Franţei.

Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

‘Nu am vorbit despre un tip de avion’, cum ar fi Mirage francez, a spus el. ‘Am subliniat doar că aviaţia tactică este o componentă a apărării antiaeriene’ şi că ‘avem nevoie să ne întărim capacităţile de apărare în spaţiul nostru aerian’, a adăugat el.

‘Sunt optimist’ în ce priveşte obţinerea în cele din urmă a unor avioane de luptă occidentale şi ‘sper că se va întâmpla cât mai curând posibil’, a conchis ministrul ucrainean, după ce preşedintele american Joe Biden a exprimat luni un veto asupra livrării de avioane F-16.

Tags: CAESARdanemarcafrantaOleksii ReznikovSébastien Lecornu
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina