Franţa vrea să-i repatrieze pe copiii jihadiştilor din Siria

Publicat:

Franţa intenţionează să repatrieze copii deţinuţi de către forţele kurde siriene şi care aparţin unor presupuşi militanţi islamişti francezi, dar le vor lăsa pe mamele lor să fie judecate de către autorităţile locale, relatează miercuri Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Aproximativ 60 de femei, inclusiv 40 de mame cu circa 150 de minori, au fost semnalate în Siria de către familii din Franţa. Marea majoritate a copiilor au vârste sub şase ani şi nu pot fi repatriaţi decât cu acordul mamelor lor, care vor rămâne în locurile unde se află. Doar o parte dintre ei au fost identificaţi şi localizaţi cu precizie, în zonele kurde, deschizând calea unei repatrieri, a indicat o sursă franceză, sub protecţia anonimatului, fără să ofere cifre.


Citeşte şi: Chiar înainte de startul celui mai mare exerciţiu NATO, patru militari americani au fost răniţi în Norvegia

Franţa exclude orice întoarcere a adulţilor, combatanţilor sau a soţiilor, considerate drept militante ale grupării Stat Islamic, spre dezamăgirea avocaţilor care reprezintă familiile în Franţa.

”Cei care au comis delicte sau crime în Irak şi Siria trebuie judecaţi în Irak şi Siria”, a indicat în mod răspicat Ministerul francez de Externe, precizând că ”excepţia o reprezintă minorii, a căror situaţie va fi analizată de la caz la caz”.

Citeşte şi: Primele măsuri! SUA interzic accesul a 21 de cetăţeni saudiţi

Din cei 680 de jihadişti francezi estimaţi în teatrul de lupte irakiano-sirian, peste 300 au murit şi un mic număr au plecat în alte zone (Afganistan, Maghreb, Libia), estimează Parisul. O parte dintre ei se află în continuare în Irak şi Siria.

Forţele kurde siriene afirmă că deţin peste 900 de combatanţi străini ai grupării Stat Islamic proveniţi din 44 de ţări, problema reprezentând o adevărată bătaie de cap pentru autorităţile locale din punct de vedere judiciar şi al securităţii. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres „Suntem mai puternici atunci când suntem uniți, iar acest lucru se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.