X

Franţuzoaica judecată în Irak pentru terorism neagă că ar fi aderat la jihadismul Statului Islamic

Franţuzoaica Melina Boughedir, judecată în Irak pentru terorism, a dezminţit miercuri că ar fi aderat la ideologia Statului Islamic (SI), în prima zi a procesului desfăşurat la Bagdad, transmite AFP, potrivit agerpres.

Femeia în vârstă de 27 de ani şi mamă a patru copii riscă pedeapsa capitală pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă. Melina Boughedir a fost arestată în vara anului trecut la Mosul, fosta “capitală” irakiană a SI din nordul ţării, în februarie a fost condamnată la şapte luni de închisoare pentru pătrundere ilegală în Irak şi urma să fie expulzată iniţial către Franţa. Curtea de Casaţie irakiană a reexaminat însă dosarul şi a apreciat că nu a fost vorba de o simplă intrare ilegală, întrucât “ştia că soţul ei se va alătura” SI şi l-a urmat “în cunoştinţă de cauză”, a indicat o sursă judiciară.

Citeşte şi: Capitala Armeniei este ‘paralizată’ de proteste. Şoseaua spre aeroport a fost închisă

Miercuri, în prima zi a noului proces, preşedintele tribunalului a întrebat-o unde este soţul ei, la care tânăra a răspuns că acesta “a plecat într-o zi după apă şi a dispărut”, iar de atunci nu mai ştie nimic de el.

Ea a dat asigurări că nu crede “deloc” în ideologia SI, şi că “acesta este şi cazul a numeroase femei străine măritate cu bărbaţi din Daesh” (SI în arabă).

Următoarea audiere a fost stabilită pentru 3 iunie, la solicitarea noului avocat al franţuzoaicei, un irakian care a fost ales de familie.

Vezi şi: Incident şocant în Rusia. Au supravieţuit miraculos după ce un tanc a trecut peste ei – VIDEO

O altă “jihadistă” franceză, Djamila Boutoutaou, a fost condamnată la 17 aprilie la închisoare pe viaţă pentru apartenenţă la SI tot de un tribunal irakian, în faţa căruia a susţinut că a fost păcălită de soţul ei.

De la începutul acestui an, peste 280 de jihadiste străine au fost condamnate la moarte sau la închisoare pe viaţă de tribunale din Bagdad, a menţionat o sursă judiciară.

Tags: Curtea de Casaţie irakianăfrantaIrakMelina BoughedirMosulStat Islamic (Daesh)terorism
Categorii: Sinteze