Fratele teroristului care a deschis seria atentatelor jihadiste în Franţa, judecat pentru complicitate

Publicat:

La Paris se deschide luni, în condiţii de securitate ridicată, procesul pentru ‘complicitate’ al lui Abdelkader Merah, fratele lui Mohamed Merah, care în martie 2012 a ucis, în numele jihadului, şapte persoane, printre care trei copii la o şcoală evreiască din Toulouse (sud-vest) şi trei militari la Montauban, transmite AFP, conform agerpres. 

Audierile, programate să dureze o lună, în faţa unei curţi de juraţi formate din magistraţi şi în prezenţa a 232 de părţi civile, vor fi plasate sub supraveghere crescută, în contextul ameninţării teroriste ridicate din Franţa.


Citeşte şi: Atac armat în Las Vegas. Cel puţin 2 morţi şi peste 24 de răniţi – FOTO/LIVE VIDEO

Duminică, la Marsilia, două tinere au fost ucise cu lovituri de cuţit de un bărbat care a strigat “Allah Akbar”. Agresorul a fost împuşcat mortal de o patrulă militară, iar atacul a fost revendicat ulterior de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

Asasinatele comise de Mohamed Merah au fost primele atentate jihadiste produse în Franţa după cele ale grupării insurgente algeriene GIA în 1995 şi au marcat debutul unei noi forme de terorism, care a făcut până acum 241 de victime.

Miza principală a procesului care începe luni va fi să se stabilească rolul exact jucat de Abdelkader Merah (35 de ani) în asasinatele comise de unul singur de fratele său de 23 de ani.

Abdelkader Merah este acuzat că a facilitat ‘în mod conştient’ crimele lui Mohamed, ajutându-l, printre altele, să se debaraseze de scuterul folosit în timpul atacurilor.

Alături de Merah va compărea în instanţă Fettah Malki (34 de ani), un delincvent din Toulouse acuzat că i-a furnizat lui Mohamed Merah o vestă antiglonţ, un pistol mitralieră şi muniţii utilizate de atentator.

Cei doi, care mai sunt acuzaţi de asociere teroristă, au recunoscut faptele, dar neagă că ar fi cunoscut intenţiile criminale ale jihadistului. Abdelkader Merah riscă închisoare pe viaţă, iar Malki, 20 de ani de detenţie.

Între 11 şi 19 martie 2012, Mohamed Merah a asasinat trei militari la Montauban şi trei copii şi un învăţător la o şcoală evreiască din Toulouse. El a fost omorât la 22 martie 2012 în apartamentul său din Toulouse de RAID, o unitate a poliţiei de elită, după un asediu de 32 de ore urmărit cu sufletul la gură de media din toată lumea.

La percheziţii au fost găsite o cameră de supraveghere Go-Pro şi carduri SD cu care jihadistul filmase asasinatele. Avocaţi ai părţii civile au cerut difuzarea înregistrărilor în sala de audieri, ‘pentru o mai bună prezentare a adevărului’, însă decizia îi aparţine preşedintelui curţii.

‘Acest proces va fi, de asemenea, ocazia de a aborda disfuncţionalităţile serviciilor statului, mai ales în ce priveşte supravegherea lui Merah, care era fişat’ de serviciile de informaţii, a declarat Oliver Morice, avocatul familiei unuia dintre militarii ucişi.

Citeşte şi: Asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean: Cele două acuzate pledează nevinovat

Interogat de serviciile de informaţii, Merah nu şi-a ascuns deplasările în Siria, Egipt sau Pakistan, dar a susţinut că au fost în scop turistic. În realitate, el reuşise să intre în contact, în zonele tribale pakistaneze, cu o grupare afiliată Al-Qaida, care a revendicat ulterior crimele lui Merah.

Din aceste motive, avocatul lui Abdelkader Merah, Éric Dupond-Moretti, a cerut audierea ca martor a fostului şef al serviciului de informaţii interne, Bernard Squarcini.

Supranumit “Ben Laden” în cartierul său, Abdelkader Merah era fişat pentru apropierea sa de alţi membri ai mişcării islamiste radicale din Toulouse, printre care fraţii Fabien şi Jean-Michel Clain, prin ale căror voci au fost revendicat atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris.

În opinia judecătorilor de instrucţie, Abdelkader Merah nu putea “să nu cunoască orientarea jihadistă a fratelui său, la a cărei formare contribuise el însuşi’. De altfel, după asasinate, acuzatul s-a declarat ‘mândru’ de fratele său.

În rechizitoriu sunt evidenţiate, între altele, contactele repetate între cei doi fraţi în zilele care au precedat asasinatele, şederile lui Abdelkader Merah la Cairo şi descoperirea la domiciliul acestuia a unui ghid al mujahedinului, cu sfaturi pentru a scăpa de supravegherea serviciilor de informaţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.