X

Fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Jong-nam, avea asupra sa un antidot la VX

Fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Jong-nam, avea asupra sa un medicament care ar fi putut să fie utilizat ca antidot la VX, un agent neurotoxic cu care a fost asasinat în Malaysia, a dezvăluit o expertă în cadrul procesului presupuselor sale asasine, relatează news.ro .

Kim Jong-nam avea 12 comprimate de atropină în rucsac atunci când a fost agresat, pe 13 februarie, pe aeroportul internaţional de la Kuala Lumpur, după care a sucombat, la puţin timp, din cauza agentului, o versiune mult mai letală a gazului sarin şi considerată o armă de distrugere în masă.

Două tinere – indoneziana Siti Aisyah şi vietnameza Thi Huong – sunt judecate de asasinat de către Înalta Curte din Shah Alam, un district situat în apropierea aeroportului, la periferia capitalei malaysiene.

Citește și : Martin Schulz: Germania trebuie să-şi schimbe politica faţă de Europa

Ele au fost arestate la puţin timp după crimă şi au pledat nevonovat în deschiderea procesului, pe 2 octombrie, afirmând că au fost înşelate, crezând că participă la o emisiune televizată de tip ”camera ascunsă”.

K. Sharmilah, o expertă în domeniul otrăvurilor, audiată ca martor, a declarat în cadrul audierilor de săptămâna aceasta, că Kim Jong-nam avea asupra sa atropină, o substanţă organică ce poate să fie folosită ca tratament pentru persoanele atacate cu agenţi neurotoxici precum VX.

Ea a precizat că primit de la poliţie mai multe substanţe pe care să le testeze, inclusiv un flacon în care erau comprimate care s-au dovedit a fi atropină.

Motivul pentru care Kim Jong-nam avea asupra sa o asemenea substanţă ”nu a fost stabilit vreodată”, a declarat avocatul indonezienei.

Imagini înregistrate de camere de supraveghere din aeroport le surprind pe cele două femei apropiindu-se de Kim pe la spate, după care-l stropesc cu un produs lichid pe faţă.

Ele riscă pedeapsa cu moartea.

Încă de la începutul scandalului, Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că a orchestrat asasinatul, ceea ce Phenianul dezminte.

Kim Jong-nam era un critic al regimului nord-coreean şi trăia în exil.

Tags: antidotasasinatatropinăKim Jong UnKim Jong-NamMalaysiaotravaproces
Categorii: Știrile zilei