Friedrich Merz, ales în mod oficial la conducerea Uniunii Creştin-Democrate germane

Publicat:

Friedrich Merz, avocat corporatist şi un veteran al partidului, a fost ales în mod oficial luni la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, transmite dpa, potrivit agerpres

Merz, o voce proeminentă a aripii de dreapta din CDU, va conduce partidul într-o perioadă în care acesta încearcă să-şi revină după cel mai slab rezultat electoral din istoria sa, şi să se adapteze epocii post-Merkel, după retragerea fostului cancelar creştin-democrat din viaţa politică.


Citește și : Partidul lui Antonio Costa a câştigat fără probleme alegerile din Portugalia

Merz a obţinut 95,33% din voturile exprimate prin corespondenţă, procedura oficială necesară pentru confirmarea votului online dat de delegaţii la conferinţa din 22 ianuarie a partidului, când noul lider, candidat unic de altfel, a câştigat cu un procent de 94,62 din opţiuni.

Scrutinul de la conferinţă a avut loc după un vot informal în decembrie în care Merz i-a învins pe contracandidaţii săi Norbert Roettgen şi Helge Braun, care se poziţionau amândoi drept continuatori ai liniei mai centriste a fostului cancelar Angela Merkel.

Friedrich Merz, de profesie avocat, ex-lider de grup parlamentar în anii 2000 şi fost rival al Angelei Merkel, este partizanul unei orientări spre dreapta a partidului. În 2009 a ieşit din viaţa politică pentru o carieră în cel mai mare fond de investiţii din lume, Black Rock, după ce a pierdut în faţa lui Merkel într-o luptă internă în CDU, şi a revenit în Bundestag în 2021.

Alegerea sa în fruntea CDU s-a produs la cea de-a treia sa tentativă după ce Angela Merkel şi-a anunţat în septembrie 2018 demisia din funcţia de lider al partidului.

Merz a pierdut anterior în favoarea succesoarei preferate de Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, în acelaşi an şi apoi în faţa lui Armin Laschet în ianuarie 2021.

Laschet a demisionat după ce, sub conducerea sa, CDU a înregistrat în septembrie trecut cel mai slab scor electoral din istoria partidului.

Citește și : Protestele împotriva măsurilor sanitare continuă în Canada

Merz va conduce CDU împreună cu noul secretar general al partidului, Mario Czaja, care a obţinut un scor de 94,24% la votul prin corespondenţă.

‘Preluăm CDU într-o perioadă dificilă’, a recunoscut Friedrich Merz, subliniind totuşi că partidul nu şi-a pierdut încrederea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.