Frustrarea legată de mobilizarea militară a crescut în Rusia

Publicat:

Șefa canalului de știri RT, pro-Kremlin, și-a exprimat sâmbătă furia că ofițerii care se ocupă de înrolare au trimis documente de chemare în armată unor persoane care nu ar fi trebuit mobilizate, iar frustrarea legată de mobilizarea militară a crescut în Rusia, scrie Reuters, informează mediafax.

Anunțul de miercuri al primei mobilizări publice a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, pentru a susține invazia din Ucraina, a declanșat fuga spre graniță a bărbaților eligibili, arestarea a peste 1.000 de protestatari și neliniști în rândul populației.


Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

Acum, aceasta atrage și critici la adresa autorităților din partea susținătorilor oficiali ai Kremlinului, un lucru aproape nemaiîntâlnit în Rusia de când a început invazia, în urmă cu șapte luni.

“S-a anunțat că soldații pot fi recrutați până la vârsta de 35 de ani. Convocările merg către persoane de 40 de ani”, a scrie redactorul-șef al RT, Margarita Simonyan, pe canalul său de Telegram. “Acest lucru îi exasperează pe oameni, ca și cum ar fi intenționat, ca și cum ar fi din răutate. Ca și cum ar fi fost trimiși de Kiev”.

Într-un alt semn public rar de tulburare la vârf, Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că ministrul adjunct responsabil cu logistica, generalul cu patru stele Dmitri Bulgakov, a fost înlocuit “pentru a fi transferat într-un alt rol”. Instituția nu a oferit alte detalii.

Rusia numără milioane de rezerviști – potențial aproape întreaga populație masculină în vârstă de luptă – iar decretul de miercuri care anunța “mobilizarea parțială” nu a oferit niciun criteriu cu privire la cine va fi chemat.

Oficialii au declarat că este nevoie de 300.000 de soldați, prioritate fiind acordată persoanelor cu experiență militară recentă și competențe vitale. Kremlinul a negat rapoartele a două instituții de presă rusești cu sediul în străinătate – Nezavisimaya Gazeta Europe și Meduza – potrivit cărora ținta reală ar fi de peste 1 milion de persoane.

În Rusia au apărut rapoarte despre bărbați fără experiență militară sau care au depășit vârsta de încorporare și care au primit hârtii de chemare.

Sâmbătă, șeful Consiliului pentru Drepturile Omului de la Kremlin, Valery Fadeyev, a anunțat public că i-a scris ministrului apărării, Serghei Șoigu, cu solicitarea de a “rezolva urgent” problemele legate de mobilizare.

Mesajul său de pe Telegram a criticat modul în care au fost aplicate scutirile și a enumerat mai multe cazuri de înrolare nepotrivită, inclusiv a unor asistente medicale și moașe fără experiență militară.

Vineri, la două zile după începerea înrolării, Ministerul Apărării a enumerat câteva sectoare în care angajatorii pot nominaliza angajați pentru a fi scutiți.

Au existat proteste în special în rândul minorităților etnice din zonele îndepărtate și defavorizate din punct de vedere economic din Siberia, unde forțele armate profesioniste ale Rusiei recrutează de mult timp în mod disproporționat.

Începând de miercuri, oamenii au fost pregătiți să stea la coadă ore întregi pentru a trece în Mongolia, Kazahstan, Finlanda sau Georgia, speriați că Rusia și-ar putea închide granițele, deși Kremlinul a declarat că rapoartele privind un exod sunt exagerate.

Guvernatorul regiunii ruse Buryatia, situată la granița cu Mongolia și unde locuiește o minoritate etnică mongolă, a recunoscut vineri că unii au primit acte din greșeală și a declarat că cei care nu au servit în armată sau care au scutiri medicale nu vor fi chemați.

Sâmbătă, Tsakhia Elbegdorj, președinte al Mongoliei până în 2017 și acum șef al Federației Mondiale Mongole, le-a promis celor care fug de recrutare o primire călduroasă și i-a cerut fără menajamente lui Putin să pună capăt războiului.

“Mongolii Buryat, mongolii Tuva și mongolii Kalmyk … au fost folosiți ca nimic altceva decât carne de tun”, a declarat el într-un mesaj video, purtând o panglică în galben-albastru ucrainean și făcând referire la cele trei grupuri etnice mongole din Rusia. “Astăzi fugiți de brutalitate, cruzime și, probabil, de moarte. Mâine veți începe să vă eliberați țara de dictatură”.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

 

Grupul anti-război Vesna a făcut apel pe rețelele de socializare la noi demonstrații în întreaga Rusie sâmbătă seara, după ce miercuri au fost arestați peste 1.300 de protestatari în 38 de orașe, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Ministerul de Interne din regiunea rusă Osetia de Nord a sfătuit oamenii să nu încerce să iasă din țară spre Georgia la postul de frontieră Verkhny Lars, unde, potrivit acestuia, 2.300 de mașini așteptau să treacă granița.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.