X

FSB a reținut un cetățean moldovean în Crimeea în legătură cu bombardarea unei stații de pompare a apei

FSB a reținut un cetățean moldovean în Crimeea în legătură cu bombardarea unei stații de pompare a apei

În Crimeea și Sevastopol, au fost reținuți trei agenți ai informațiilor militare ucrainene care au planificat și au participat la sabotaj, inclusiv bombardarea unei stații de pompare a apei care furnizează apă în Kerci, a informat Centrul de Relații Publice al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse.

Potrivit sursei citate, printre deținuți se numără un cetățean al Republicii Moldova și doi ruși. Un străin născut în 1992 a fost condamnat în Ucraina pentru furt. FSB consideră că în aprilie 2024 a început cooperarea cu informațiile ucrainene, la instrucțiunile cărora a colectat și transmis date despre locațiile personalului și echipamentelor militare rusești, infrastructura de transport și energie din Crimeea, precum și consecințele atacurilor cu rachete de la Kiev, relatează RBC

Unul dintre deținuți, un rus născut în 1965, a urmat un antrenament pentru mine explozive și arme de calibru mic în Ucraina, a fabricat un dispozitiv exploziv improvizat și l-a folosit în iulie 2024 pentru a arunca în aer o conductă de gaz în Crimeea, a spus FSB. În timpul arestării sale, în mașina lui au fost găsite explozibili similari.

Al doilea rus este un rezident al Sevastopolului, născut în 1973. Potrivit FSB, el a furnizat  serviciilor de securitate ucrainene informații despre locația instalațiilor militare din Crimeea, locurile de reședință ale personalului militar rus de rang înalt și mașinile pe care le foloseau. După cum a subliniat departamentul, deținuții dau mărturisiri.

Tags: FSBîn Crimeeareţinutun cetățean moldovean
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei