X

FSB anunță că a dejucat asasinarea jurnalistelor Simonian și Sobceak la instrucțiunile SBU

FSB-ul rusesc anunță că a dejucat asasinarea șefei canalului propagandistic „Russia Today” Margarita Simonian și a controversatei jurnaliste Xenia Sobceak. Potrivit presei pro-Kremlin, în spatele așa-numitelor atentate ar fi stat serviciile speciale din Ucraina.

„La Moscova și în regiunea Ryazan au fost reținuți neonaziști din grupul Paragraf-88, care colectau informații la adresele de lucru și de reședință ale lui Simonyan și Sobchak. Reținuților le-a fost confiscată o pușcă de asalt Kalașnikov cu cartușe, bastoane din cauciuc, cuțite și cătușe”, notează RIA Novosti, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Citește și : Nemerenco: Nu avem nicio intenție să închidem spitalele

Aceeași sursă notează că persoanele reținute de FSB au confirmat că pregătesc tentative de asasinat la instrucțiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), pentru o recompensă de 1,5 milioane de ruble pentru fiecare crimă (echivalentul a 166 200 USD).

Simonyan, etnică armeană născută în Rusia, apare frecvent la posturile de stat rusești în calitate de comentator virulent anti-Occident. Pe 27 februarie, UE a interzis canalul Russia Today, pe care îl conduce Simonyan, calificându-l drept canal de propagandă.

Cât despre Sobceak, aceasta este fiica fostului primar al oraşului Sankt Petersburg, Anatoli Sobceak, considerat mentorul politic al preşedintelui rus Vladimir Putin. Jurnalista a fost implicată timp de mai mulţi ani în politica de opozițiae liberală şi a candidat împotriva lui Putin pentru funcția de șef de stat în 2018.

Citește și : Ana Revenco, prima reacţie după demisie

 

Tags: kremlinMargarita SimonianRussia TodayXenia Sobceak
Categorii: Externe