Fulgence Kayishema, unul dintre ultimii patru fugari căutaţi pentru genocidul din Rwanda, arestat în Africa de Sud

Publicat:

Fulgence Kayishema, unul dintre ultimii patru fugari căutaţi pentru rolul lor în genocidul comunităţii tutsi din Rwanda din 1994, a fost arestat miercuri în Africa de Sud, au anunţat joi procurorii ONU care investighează cazul, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Unul dintre cei mai căutaţi suspecţi de genocid din lume (…) a fost arestat la Paarl, în Africa de Sud”, într-o operaţiune cu autorităţile sud-africane, a precizat într-un comunicat de presă Mecanismul internaţional rezidual pentru tribunalele penale al Naţiunilor Unite, responsabil cu finalizarea operaţiunilor Tribunalului Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR).


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

Potrivit actului de acuzare, Kayishema, căutat din 2001, împreună cu alţi indivizi, a ucis peste 2.000 de bărbaţi, femei, bătrâni şi copii refugiaţi în biserica Nyange din comuna Kivumu, pe 15 aprilie 1994.

Acesta ar fi “participat direct la planificarea şi executarea acestui masacru”, a arătat instanţa, “inclusiv procurarea şi distribuirea de benzină pentru a incendia biserica în timp ce refugiaţii se aflau înăuntru”.

“Când acest lucru a eşuat, Kayishema şi alţii au folosit un buldozer pentru a dărâma biserica, îngropându-i şi omorându-i pe refugiaţii din interior”, se precizează în document.

Inculpat pentru genocid, complicitate la genocid, conspiraţie pentru a comite genocid şi crime împotriva umanităţii, Fulgence Kayishema, născut în 1961, a folosit numeroase pseudonime şi documente false pentru a-şi ascunde identitatea şi prezenţa, a mai menţionat tribunalul.

TPIR a condamnat 62 de persoane, în timp ce altele, cum a fost Augustin Bizimana, unul dintre principalii arhitecţi ai masacrului, au murit fără să se mai confrunte cu justiţia internaţională.

În martie, judecătorii ONU au suspendat procesul lui Felicien Kabuga, presupus finanţator al genocidului din Rwanda în 1994, pentru a decide dacă starea de sănătate a acestuia este suficient de bună pentru a rămâne în banca acuzaţilor.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

Genocidul din Rwanda, fostă colonie belgiană, a debutat la 7 aprilie 1994, când reprezentanţi radicali ai hutu, etnia majoritară din Rwanda, au început să ucidă membri ai minorităţii tutsi, dar şi etnici hutu moderaţi. Masacrul, soldat cu aproximativ 800.000 de morţi potrivit ONU, s-a încheiat după 100 de zile, atunci când Frontul Patriotic Rwandez, fondat de etnici tutsi în afara graniţelor, a invadat ţara venind din Uganda şi avându-l drept lider pe Paul Kagame, actualul preşedinte al Rwandei.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.