Funeraliile fostului rege al Greciei Constantin al II-lea vor avea loc în cadru ‘privat’

Publicat:

Funeraliile fostului rege Constantin al II-lea al Greciei, decedat la vârsta de 82 ani, se vor desfăşura în cadru ‘privat’, a anunţat miercuri biroul prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, în timp ce, în ţară, moartea fostului suveran a fost primită cu o largă indiferenţă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Constantin al II-lea va fi înhumat ‘lângă strămoşii săi’, la vechea reşedinţă regală din Tatoi, la nord de Atena, a transmis aceeaşi sursă.


Citeşte şi: ALERTĂ teroristă la Paris! Mai mulţi oameni au fost atacaţi cu cuţitul în Gara de Nord! – Black News

Data funeraliilor şi biserica ortodoxă unde vor avea loc acestea vor fi anunţate ulterior, ‘în concertare între guvern şi familie’, menţionează un comunicat publicat după o reuniune interministerială.

Fostul rege, destituit în 1974 odată cu restabilirea Republicii, a murit marţi într-un spital din Atena unde fusese internat săptămâna trecută după un atac cerebral.

Familia a confirmat miercuri dimineaţă, ‘cu profundă tristeţe’, moartea ‘regelui Constantin, soţ, tată şi frate mult-iubit’.

Guvernul conservator grec va fi reprezentat la funeralii doar de ministrul culturii, Lina Mendoni.

Descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glucksburg, Constantin, care a trăit mai multe decenii în exil la Londra, era o figură contestată, mulţi greci neiertându-i rolul avut în timpul dictaturii coloneilor (1967-1974).

De altfel, anunţul decesului său a lăsat în mare măsură indiferentă populaţia Greciei, ţară cu majoritate republicană covârşitoare.

Adresând ‘condoleanţe sincere’ familiei lui Constantin al II-lea, Kyriakos Mitsotakis a subliniat că moartea acestuia ‘marchează de acum epilogul formal (…) al unui capitol care s-a închis definitiv odată cu referendumul din 1974’.

Monarhia a fost abolită în Grecia prin acest referendum care, cu o majoritate de 70%, l-a destituit pe Constantin al II-lea şi a pus capăt dinastiei daneze instaurate în 1863 de străbunicul acestuia, George I.

Născut la Atena la 2 iunie 1940, Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani, în 1964, domnind timp de nouă ani într-una din cele mai tulburi perioade din istoria politică a Greciei contemporane.

Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei şapte ani ai juntei militare.

Criticat pentru că nu a împiedicat accederea la putere a juntei, Constantin al II-lea a părăsit Grecia în 1968 şi a trăit 40 de ani în exil la Londra. A revenit în Grecia în 2013 şi a continuat să îşi spună ‘rege’.

‘Parcursul frământat al fostului rege Constantin a fost marcat şi jalonat de momente turbulente din istoria contemporană a ţării’, a arătat Kyriakos Mitsotakis.

Citeşte şi: Dina Boluarte şi alţi responsabili, anchetaţi de parchetul peruan pentru ‘genocid’ împotriva manifestanţilor

‘Istoria are acum cuvântul. Ea îl va judeca echitabil şi sever pe Constantin din viaţa publică’, a adăugat premierul elen.

Constantin a fost văr al suveranului britanic Charles al III-lea şi naşul prinţului William, precum şi fratele Sofiei, mama regelui Felipe al VI-lea al Spaniei. Căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a avut cinci copii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.