Furtuna solară întrerupre electricitatea și comunicațiile radio de pe întreaga planetă

Publicat:

Furtuna solară întrerupre electricitatea și comunicațiile radio de pe întreaga planetă

Electricitatea și comunicațiile radio de pe întreaga planetă s-ar putea întrerupe în această săptămînă. Motivul pentru aceasta este o puternică erupție solară înregistrată de NASA. Probabilitatea unei astfel de evoluții a evenimentelor este de 60%, relatează RBC cu referire la Daily Mail.

NASA a înregistrat o erupție de plasmă întunecată pe Soare. Aceasta este așa-numita erupție „rece”, a cărei temperatură este de aproximativ 36 mii °F (aproximativ 20 mii °C), ceea ce este de aproximativ patru ori mai mică decît temperatura erupțiilor „calde” mai familiare, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

NASA a evidențiat o erupție de plasmă întunecată de la soare, care are o șansă de 60% să provoace pene de curent pe Pământ în această săptămână. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a publicat luni un avertisment în care spune că acest puls de plasmă întunecată ar putea duce la „fluctuații ale rețelei electrice”.

Într-un videoclip de la Observatorul său dinamic solar, NASA a arătat un nor întunecat de erupție solară rece explodând, cu plasmă curgând spre nordul suprafeței soarelui.

Risc de întrerupere vineri

Furtuna solară ar putea perturba radiourile, comunicațiile aeriene și operațiunile prin satelit, cu o probabilitate crescută vineri. În ultimul deceniu, erupțiile solare „reci” au făcut obiectul unor studii ample ale astrofizicienilor.

Ele nu sunt mai puțin bogate în radiații cu microunde decât erupțiile solare „fierbinți”, dar produc frecvențe de vârf mai mari. Aceasta emisie este un proces continuu non-termic generat de particule încărcate, în general electroni sau protoni, cu viteze ultrarelativiste, accelerate de un câmp magnetic.

Erupția solară detectată este de clasa M și a erupt duminică din regiunea petelor solare numită AR3757. NOAA a informat că există o șansă de 60% de erupții solare suplimentare de nivel mediu sau de clasa M în următoarele 24 de ore și o șansă de 15% pentru o erupție solară de clasa X, extremă (cea mai intensă).

Acest lucru ar putea declanșa pene de curent și fluctuații radio în întreaga lume. La începutul acestei săptămâni, șase erupții solare de clasa M au provocat deja întreruperi radio internaționale în părți din emisfera vestică și din Asia. Cea mai mare a dus la o întrerupere a radioului în Pacific, potrivit Centrului de Predicție a Vremii Spațiale al Universității din Atena.

Ar putea veni unele mai intense în următorii doi ani. Iulie 2025 ar putea fi un vârf extrem al erupțiilor solare

În iulie 2025 ar putea fi un vârf extrem al erupțiilor solare. Erupțiile solare sunt împărțite în patru categorii, în ordine crescătoare: B, C, M și X. Pământul se va confrunta cu furtuni solare mai severe anul viitor, cu un vârf în iulie 2025.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Jonathan McDowell, care lucrează cu institutul de cercetare Smithsonian din SUA și Centrul pentru Astrofizică din Harvard, a declarat pentru Daily Mail: „Am putea avea cu ușurință furtuni mult mai mari în următorul an sau doi.

Este cu siguranță o perioadă înfricoșătoare pentru operatorii de sateliți.” Erupțiile, pe lângă faptul că afectează comunicațiile radio și rețelele electrice, pot provoca și aurore pe cer.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia Arheologii au descoperit un tezaur ce conţine monede greceşti antice, din aur, îngropat...

Trei producţii cinematografice româneşti, prezentate la Festivalul de Film de la Locarno

Trei producţii cinematografice româneşti, prezentate la Festivalul de Film de la Locarno Trei producţii cinematografice româneşti, susţinute de Institutul Cultural Român, participă la cea de-a...

Actriţa Meg Ryan va fi recompensată cu premiul onorific la a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo

Actriţa Meg Ryan va fi recompensată cu premiul onorific la a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo Actriţa Meg Ryan va primi...

Hugo Boss şi-a vândut afacerea din Rusia

Hugo Boss şi-a vândut afacerea din Rusia Hugo Boss şi-a vândut afacerea din Rusia partenerului Stockmann, a anunţat luni brandul german de lux, fără a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.