X

Furtuni severe, care ar putea să determine formarea unor tornade, prognozate în sud-estul SUA

Mai multe furtuni severe, care au contribuit la formarea unor tornade în statele americane Alabama şi Mississippi, se deplasează spre sud-estul Statelor Unite, joi, ameninţând totodată nordul Floridei, sudul statului Georgia, precum şi Carolina de Nord şi Carolina de Sud, au anunţat reprezentanţii Serviciului Naţional de Meteorologie (National Weather Service – NWS), citaţi de Reuters , potrivit agerpres.  

Aceste furtuni vor acoperi cel mai probabil o suprafaţă mai mică decât cea prognozată iniţial, însă severitatea lor potenţială a rămas neschimbată, potrivit meteorologilor de la Centrul pentru prognozarea furtunilor (Storm Prediction Center) din Norman, o localitate din statul american Oklahoma.

Citește și : OSCE constată o îmbunătăţire a situaţiei din Donbas

“Se pare că suprafaţa afectată nu va fi la fel de întinsă aşa cum ne aşteptam ieri”, a declarat Jeremy Grams, directorul acestui centru de prognoză meteo, administrat de NWS.

“Există în continuare un risc de formare pentru cel puţin două tornade puternice în zona cuprinsă din estul Georgiei până în estul Carolinei de Nord”, a adăugat el.

Furtuni puternice izolate sunt de asemenea posibile din sudul statului Ohio până în regiunea centrală a Munţilor Apalaşi, potrivit NWS.

Pentru Carolina de Sud, NWS a publicat pe Twitter o avertizare de “tornadă puternică” şi i-a îndemnat pe rezidenţi să se pregătească pentru a găsi spaţii sigure în care să se adăpostească.

Citește și : Cehia vrea să cumpere vaccinul ‘ARUNCAT la gunoi’ de alte ţări

Până joi dimineaţă, Storm Prediction Center a emis 152 de avertizări de vreme severă, inclusiv 24 de avertizări de tornade, iar unele dintre aceste fenomene atmosferice au provocat pagube materiale consistente la nivelul locuinţelor şi companiilor din Alabama şi Mississippi, potrivit presei americane.

Peste 40 de milioane de americani sunt vizaţi de riscul de vreme severă joi, din Florida până în Virginia, inclusiv într-o zonă restrânsă care se află la vest de valea fluviului Ohio.

Tags: AlabamaCarolina de NordfurtuniGeorgiaMississippi
Categorii: Știrile zilei