G7 avertizează că orice coerciţie economică ‘va avea consecinţe’

Publicat:

Liderii ţărilor G7, reuniţi în summit la Hiroshima în Japonia, au avertizat sâmbătă că orice încercare de “coerciţie economică” ar avea “consecinţe”, vizând implicit practicile Chinei, dar fără a o numi, notează France Presse, potrivit agerpres.

Combaterea încercărilor Beijingului de a utiliza măsuri de restricţionare a comerţului în scopuri diplomatice este o temă centrală a reuniunii şefilor de stat şi de guvern din grupul celor mai industrializate şapte democraţii.


Citeşte şi: Jack Teixeira rămâne în spatele gratiilor – Black News

“Vom lucra împreună pentru a ne asigura că încercările de a folosi dependenţele economice ca armă” să fie “sortite eşecului” şi să aibă “consecinţe”, au declarat responsabilii G7 într-un comunicat.

“Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la constrângerea economică”, care nu doar dăunează comerţului internaţional, ci “subminează de asemenea ordinea internaţională bazată pe respectarea suveranităţii şi a statului de drept şi, în cele din urmă, compromite securitatea şi stabilitatea globală”, au adăugat ei.

G7 este deosebit de îngrijorat de vulnerabilitatea sa în sectoare strategice precum mineralele esenţiale, semiconductorii şi bateriile electrice.

Liderii grupului doresc să consolideze lanţurile de aprovizionare pentru a evita perturbarea acestora şi pentru a se asigura că tehnologiile cu aplicaţii în materie de securitate naţională sunt “controlate în mod corespunzător”.

Oficialii europeni şi americani au evocat dimineaţă elementele de limbaj faţă de Beijing, care ar trebui să fie prezente în comunicatul final al G7 aşteptat duminică.

Citeşte şi: Cutremur puternic la sud-est de Insulele Loialităţii – Black News

Această declaraţie comună nu va conţine nimic “ostil” sau “gratuit”, ci mai degrabă un apel pentru “relaţii stabile cu China şi pentru a lucra împreună pe probleme de interes reciproc”, potrivit consilierului naţional de securitate al Statelor Unite Jake Sullivan.

Washingtonul a desfăşurat o campanie intensă în ultimele luni pentru a restricţiona accesul Chinei la instrumente avansate de producţie de semiconductori, invocând preocupări de securitate naţională şi împingând Japonia şi Ţările de Jos să ia măsuri similare, aminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.