X

Gabrielius Landsbergis: Drumul către UE nu este ușor

Gabrielius Landsbergis: Drumul către UE nu este ușor

Lituania va continua să fie aproape de Moldova în parcursul său european, a declarat ministrul lituanian al afacerilor externe, Gabrielius Landsbergis, într-o conferință de presă susținută la Chișinău, alături de omologul său moldovean, Mihai Popșoi. Oficialul lituanian a adăugat că deschiderea negocierilor de aderare marchează nu doar o pagină nouă pentru Moldova, dar și pentru întreaga Europă, transmite IPN.

Drumul către UE nu este ușor, a remarcat șeful diplomației lituaniene, dar și-a exprimat încrederea că Moldova îi va face față. Lituania este pregătită să găzduiască funcționari publici din Moldova sau să trimită experți la Chișinău pentru a face schimb de experiență și pentru a ajuta Moldova în procesul de aderarea la UE.

La rândul său, ministrul moldovean al afacerilor externe, Mihai Popșoi, a remarcat că relațiile Moldovei cu Lituania sunt excelente. Timp de 30 de ani, Lituania a susținut peste 150 de proiecte de asistență în Moldova, iar în ultimii 2 ani, peste 4 milioane de euro au fost direcționați spere proiecte în Moldova, în beneficiul cetățenilor țării.

Moldova îi este recunoscătoare Lituaniei pentru sprijinul politic și pentru suportul oferit cetățenilor, în contextul dificultăților cauzate de agresiunea rusă în Ucraina. Moldova va oferi în continuare sprijin Ucrainei, așa cum face și Lituania. „Stabilitatea, pacea ne unește. Dezideratul nostru ferm este să fim parte a UE – un teritoriu al păcii, prosperității și al bunei înțelegea”, a declarat Mihai Popșoi.

Vizita ministrului afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, la Chișinău, are loc în contextul celei de-a 5-a ediții a Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, care va avea loc pe 17 septembrie. La eveniment sunt așteptate peste 65 de delegații, din care fac parte miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și organizațiilor internaționale.

Tags: DrumulLituaniaUE nu esteușor
Categorii: PoliticăȘtirile zilei