X

Gafele lui Biden – Presa crede că se încheie cariera sa politică

Gafele lui Biden – Presa crede că se încheie cariera sa politică

Seria de gafe comise de Joe Biden i-ar putea aduce sfârștulu carierei politice, consideră presa europeană după summit-ul NATO. Liderii europeni l-au apărat pe preşedintele american Joe Biden după o serie de gafe făcute de acesta în timpul summitului NATO încheiat joi, în schimb presa europeană vede în aceste gafe o dovadă suplimentară că preşedintele democrat nu este apt să-l învingă pe republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie, scrie vineri Reuters, potrivit Agerpres.

La un eveniment din cadrul summitului, Biden l-a prezentat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept “preşedintele Putin”, dar apoi s-a corectat. Mai târziu, el a vorbit despre vicepreşedinta sa Kamala Harris ca fiind “vicepreşedintele Trump”, în timpul unei conferinţe de presă care fusese aranjată de consilierii săi tocmai pentru a încerca să arate că preşedintele încă este într-o formă bună după ce la dezbaterea electorală televizată cu rivalul său republican Donald Trump din 27 iunie a fost confuz şi dezorientat, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

După acea dezbatere care a alimentat discuţiile despre capacitatea preşedintelui în vârstă de 81 de ani de a mai câştiga cursa prezidenţială şi de a-şi mai exercita atribuţiile numeroşi susţinători ai săi i-au sugerat să-şi retragă candidatura, idee refuzată de Joe Biden, cel puţin până în prezent.

“Se mai întâmplă scăpări, iar dacă îi urmăriţi mereu pe toţi, veţi găsi destule”, l-a apărat pe preşedintele american cancelarul german Olaf Scholz, întrebat de reporteri despre confuzia făcută de Biden între Zelenski şi Putin.

La rândul său, noul premierul britanic Keir Starmer, vorbind înaintea gafelor făcute joi de Biden, a afirmat că el şi preşedintele american au reuşit să abordeze “într-un ritm bun” o serie de chestiuni la prima lor întâlnire. Biden “chiar este în formă bună acum, şi cu mintea agilă, absolut bine pus la punct cu toate detaliile”, a susţinut premierul laburist britanic.

Şi premierul spaniol Pedro Sanchez a apreciat că Biden părea să fie “bine” şi a remarcat participarea sa la toate sesiunile summitului NATO, ceea ce nu au făcut toţi liderii prezenţi.

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni s-a arătat însă mai puţin entuziasmată, deşi a lăudat organizarea de către administraţia lui Biden a “unui summit foarte bun”.

O reacţie ironică a avut Geert Wilders, liderul partidului de extremă dreapta care a câştigat alegerile legislative în Ţările de Jos (Olanda) şi va face parte din viitoarea coaliţie de guvernare. Acesta a postat pe platforma X o fotografie cu Zelenski şi Harris cu descrierea: “Preşedintele Putin se întâlneşte cu vicepreşedintele Trump”.

În acest timp, la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze gafele făcute de preşedintele american Joe Biden la summitul NATO, afirmând că acestea nu sunt problema Rusiei, care le-a văzut la fel ca lumea întreagă.

Un comentariu a venit în schimb din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, care a spus că starea psihică a preşedintelui Joe Biden a fost ideea principală a summitului NATO, iar “statul profund” (deep state) şi mass-media din SUA au ascuns multă vreme faţă de public adevărata stare a liderului de la Casa Albă. Potrivit Mariei Zaharova, cei care au căutat să-l arate pe Biden ca fiind încă un preşedinte în formă nu au făcut decât să înrăutăţească şi mai mult situaţia.

În timp ce liderii europeni care au participat la summitul NATO la Washington au fost diplomaţi în declaraţiile lor despre Biden şi au lăudat organizarea reuniunii, presa europeană, precum cotidianul Daily Telegraph din Marea Britanie, estimează că “Biden pare terminat”.

“Aceasta a fost şansa lui Joe Biden de a-i convinge pe cei care se îndoiesc. Dar a irosit-o”, titrează Times of London, în timp ce Il Giornale din Italia a crede că acesta este “sfârşitul drumului pentru Biden”.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

La rândul său, ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a descris conferinţa de presă a lui Biden de la finalul summitul NATO drept o “umilire”, estimând că acesta s-a “compromis ireversibil”. Un punct de vedere împărtăşit şi de ziarul britanic The Guardian, care a descris acea conferinţă de presă drept “dureros de urmărit”.

Şi cotidianul elveţian Neue Zuercher Zeitung estimează că singura şansă pe care o au democraţii de a-l învinge pe republicanul Trump în noiembrie este ca Biden să se retragă din cursă.

“Un bătrân care îşi încordează muşchii politici şi îşi ridică vocea şubredă nu mai pare deloc puternic (…) Acest preşedinte nu este apt pentru un al doilea mandat”, concluzionează ziarul din Zurich.

 

Tags: BidenNATOsummit
Externe