Găgăuzia propune revenirea la denumirile presovietice ale străzilor

Publicat:

Găgăuzia propune revenirea la denumirile presovietice ale străzilor

Cercetătoarea de istorie din Ceadîr-Lunga, Svetlana Capanji, a propus să se revină la vechile denumiri ale străzilor din Găgăuzia, care erau folosite înainte de redenumirea acestora de către autoritățile sovietice.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, cercetătoarea a că străzile redenumite de autoritățile sovietice să revină la denumirile lor anterioare, din perioada pre-sovietică, transmite Știri.md.


Găgăuzia propune revenirea la denumirile presovietice ale străzilor

„Întotdeauna m-a interesat unde se aflau casele vechi, cine și când a locuit în ele și cum se numeau străzile. De exemplu, potrivit cercetătorului român Anatol Macriș, în centrul orașului Comrat, în perioada interbelică, existau străzile Dimitri Cantemir și Mihai Viteazul, denumite după domni importanți. În perioada sovietică, acestea au devenit străzile Lenin și Victoriei. Acum trăim într-o Moldovă independentă, dar numele sunt aceleași. Dar recent am găsit în Arhiva Națională a Republicii Moldova într-unul din cazuri nume de străzi și mai interesante. Se pare că în 1942 în Comrat existau strada Găgăuzilor și strada Tarnavski. Sunt indicate numele persoanelor care locuiau acolo. Își poate aminti cineva unde se aflau aceste străzi și ce nume au acum ? Are legătură deputatul Alexandru Tarnavski cu strada Tarnavski?”, a scris Svetlana Capanji.

Cercetătoarea menționează povestește cum numele străzilor din Ceadîr-Lunga s-au schimbat de-a lungul timpului.

„În perioada interbelică era una dintre principalele străzi care purtau numele Regelui Ferdinand. Era situată între strada Bazarnaia și strada Vokzalinaia. Odată cu instaurarea puterii sovietice în 1944, strada a fost numită după Stalin. După moartea și reconstrucția acestuia, a devenit strada Lomonosov, ceea ce este și astăzi”, a mai scris ea.

Svetlana Capanji menționează că, în perioada sovietică, numele străzilor au fost, de asemenea, redenumite dacă dictaturile vremii o cereau.

Citeşte şi: Găgăuzia vrea să-şi deschidă ambasadă la Moscova – Stiripesurse.md

Strada Bazarnaia se numea încă Bolokan, apoi a devenit strada Gorki și așa se numește și astăzi. În perioada sovietică, strada Vokzalinaia a fost numită Jdanov. La instaurarea independenței Republicii Moldova, a devenit strada Budjac. Este bine că noi, în Găgăuzia, am păstrat denumirile istorice ale așezărilor. Dar poate că ar trebui să ne gândim să întoarcem unele dintre vechile denumiri de străzi sau să le redenumim? Atât în Comrat, cât și în Ceadîr-Lunga au existat mai multe încercări nereușite de redenumire a străzilor centrale Lenin. Autoritățile au motivat prin faptul că este foarte costisitor. Dar la Chișinău au reușit să o facă. Mai devreme sau mai târziu va trebui să o facem noi sau alte generații, pentru că strada Lenin a rămas doar în Găgăuzia. Poate va fi posibil să dăm și altor străzi nume noi sau să le întoarcem pe cele vechi?”, mai scrie Svetlana Capanji.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală Specialiștii spun că generația Z renunță la...

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.