X

Găgăuzia refuză să participe în gupul de lucru comun cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova

Găgăuzia refuză să participe în gupul de lucru comun cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova

Majoritatea deputaților Adunării Populare (legislativul din autonomia găgăuză) au aprobat pe 12 decembrie, într-o ședință extraordinară, o decizie prin care suspendă participarea reprezentanților lor în grupul de lucru comun cu deputații din Parlamentul  R. Moldova.

Suspendarea participării în grupul de lucru interparlamentar a fost votat de 17 deputați, în timp ce 11 au fost împotrivă. Printre cei care au votat „contra” s-a numărat deputatul Serghei Cimpoeș, care face parte din respectiva platformă de dialog.

Citește și Dragoș Galbur: Unica soluție este o blocadă economică pentru regiunea separartistă transnistreană

„Dacă suspendăm participarea noastră în acest grup și apoi o reluăm, vom fi din start într-o poziție perdantă în discuțiile cu Chișinăul”, le-a explicat Cimpoeș colegilor săi, care insistau fie pe suspendarea participării, fie pe ieșirea deputaților găgăuzi din grupul de lucru comun, transmite Eruropa Liberă.

Unii deputați afirmau că reprezentanții de la Comrat ar trebui să părăsească grupul de lucru pentru a le arăta partenerilor internaționali „cum se comportă Chișinăul” cu Găgăuzia.

Alții spuneau că nu e nevoie de decizii pripite, pentru că autoritățile centrale îi vor cataloga drept „separatiști”, iar partenerii Comratului nu vor veni să întrebe „de ce s-a supărat autonomia”.

Ultima ședință a grupului de lucru comun, la care a participat și președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a avut loc pe 6 decembrie.

Președintele Parlamentului a declarat atunci că această platformă de dialog „este unicul instrument actual de comunicare” dintre Parlament și Adunarea Populară a Găgăuziei și „trebuie menținut”.

Grupul de lucru interparlamentar a fost creat în 2015 și include câte cinci deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei. Obiectivul principal al grupului este delimitarea la nivel legislativ a competențelor autonomiei și ale autorităților centrale.

Menționăm că, relațiile dintre Chișinău și Comrat au devenit din ce în ce mai încordate după ce  Rusia  a atacat Ucraina. Iar autoritățile din Găgăuzia au prelaut narativul rus de justificare a războiului din Ucraina.

Tags: autiritățilechisinaucolaborezeGagauziaGrosuPreședintele Parlamentuluirefuză
Categorii: PoliticăȘtirile zilei