X

Gala European Film Awards 2024 va avea loc în oraşul elveţian Lucerna

Gala European Film Awards din 2024 va avea loc în oraşul elveţian Lucerna în luna decembrie a acelui an, au anunţat Academia Europeană de Film (EFA), Oficiul Federal Elveţian pentru Cultură, Primăria din Lucerna, Cantonul Lucerna şi partenerul media SRG SSR (radioteleviziunea publică elveţiană) într-un comunicat preluat de agerpres.

Cea de-a 37-a gală EFA Awards va fi organizată în Centrul pentru Cultură şi Congrese din Lucerna (KKL Luzern), alături de o serie de evenimente conexe asociate producţiei cinematografice europene.

Premiile EFA au fost decernate pentru prima dată la Berlin în 1988, pentru a promova şi sprijini industria filmului european. Gala este organizată din doi în doi ani la Berlin şi a călătorit şi în alte oraşe ale Europei în alţi ani, precum Londra, Paris, Roma, Barcelona, Varşovia, Copenhaga, Tallinn, Malta, Riga, Wroclaw şi Sevilla. Evenimentul din 2022 va avea loc în oraşul islandez Reykjavik.

Oriunde ar fi organizată, această gală atrage mulţi vizitatori străini, precum profesionişti din industria cinematografică, membri ai Academiei Europene de Film, artişti nominalizaţi şi jurnalişti din alte ţări.

Reprezentanţii Elveţiei şi cei din oraşul Lucerna s-au declarat încântaţi de posibilitatea de a găzdui gala din 2024 şi de a facilita astfel promovarea unor legături şi discuţii între membrii industriei filmului, care se confruntă cu o serie de provocări majore legate de producţia de film şi lanţurile de distribuţie cinematografică.

Evenimentul va reprezenta totodată o bună oportunitate pentru a promova arta, cultura şi designul din Elveţia, pentru a face din această ţară o destinaţie preferată de producătorii de film şi un partener atractiv pentru realizatorii de coproducţii datorită unui program excelent de cofinanţări.

Mai mulţi artişti talentaţi din Elveţia sunt membri ai Academiei Europene de Film, iar unii dintre ei au câştigat de-a lungul anilor premii EFA: Peter Liechti, pentru documentarul “The Sound of Insects – Record of a mummy” în 2009, Manuel von Sturler, pentru “Winter Nomads” în 2012, Claude Barras, pentru lungmetrajul animat “My Life as a Zucchini” în 2016, iar două talente promiţătoare au fost premiate în 2020: Susanne Regina, pentru “Saudi Runaway” (University Award), şi Lasse Linder, pentru “All Cats Are Grey In The Dark” (scurtmetraj). Câteva coproducţii cu participare elveţiană au fost premiate de EFA, inclusiv “Youth”, de Paolo Sorrentino, care s-a impus în 2015 la categoriile “film european”, “regizor european” şi “actor european”.

În 2020, legendarul actor elveţian Bruno Ganz a fost recompensat cu premiul EFA pentru întreaga carieră.

KKL Luzern, o clădire proiectată de renumitul arhitect francez Jean Nouvel, reprezintă unul dintre cele mai moderne spaţii culturale şi sociale din oraşul Lucerna. Amplasat direct pe Lacul Lucerna, edificiul se află foarte aproape de centrul oraşului elveţian, în care poate fi admirat Kapellbrücke, un faimos pod din lemn, cu acoperiş, construit peste râul Reuss. Folosind canale de apă care duc direct în clădire şi un acoperiş care se extinde deasupra lacului, arhitectul Jean Nouvel s-a asigurat că noţiunea de incluziune a căpătat în acest caz dimensiuni reale.

Aproximativ 1.200 de invitaţi sunt aşteptaţi la gala EFA din 2024. Evenimentul va fi transmis în direct şi online de SRG SSR în Europa şi lumea întreagă.

Cea de-a 37-a gală de decernare a premiilor Academiei Europene de Film va avea loc pe 7 decembrie 2024.

Tags: Academia Europeană de Film (EFA)Cantonul LucernaCentrul pentru Cultură şi Congrese din Lucerna (KKL Luzern)EFA AwardsOficiul Federal Elveţian pentru CulturăPrimăria din LucernaSRG SSR (radioteleviziunea publică elveţiană)
Categorii: Diaspora