X

Galeria de artă Somerset House din Londra rămâne deschisă publicului după incendiul de sâmbătă

Galeria de artă Somerset House din Londra rămâne deschisă publicului după incendiul de sâmbătă

O parte din complexul istoric Somerset House din Londra va rămâne deschis publicului în ciuda incendiului care a avariat sâmbătă acoperişul centrului cultural, informează DPA şi PA Media.

O investigaţie a fost deschisă în urma incendiului, iar secţiunea principală rămâne închisă ”până la noi dispoziţii”, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Courtauld Gallery, care găzduieşte opere de artă nepreţuite cum ar fi autoportretul din 1889 realizat de Vincent Van Gogh în care artistul apare cu o ureche bandajată, precum şi tablouri de Claude Monet şi Paul Cezanne, nu a fost ”în mod direct afectată” de incendiu şi îşi va redeschide porţile pentru public duminică.

Somerset House a precizat într-un comunicat ”că siguranţa şi bunăstarea artiştilor, vizitatorilor, precum şi a personalului sunt primordiale”, iar centrul va rămâne închis pe durata anchetei Departamentul de pompieri din Londra (London Fire Brigade).

Un eveniment intitulat ”Daytimes x RepresentAsian”, descris ca ”o zi dedicată creativităţii sudasiatice”, a fost anulat duminică.

London Battle, un eveniment dedicat breakdance-ului , a fost anulat sâmbătă.

Potrivit London Fire Brigade, 125 de pompieri şi 20 de autospeciale au ajutat la stingerea incendiului. Nu au fost raportate persoane rănite.

Directorul Somerset House Trust, Jonathan Reekie, a spus că incendiul s-a declanşat în aripa vestică a clădirii, unde se află în principal birouri şi facilităţi ”din culise” şi că nu sunt opere de artă în acea zonă.

El a spus că este prea devreme pentru a comenta asupra ”stării” clădirii şi a mulţumit serviciilor de urgenţă pentru efortul depus în stingerea flăcărilor.

Regina Elisabeta I a fost unul din rezidenţi faimoşi ai clădirii şi a locuit aici de la vârsta de 20 de ani până când a devenit regină în 1558, potrivit site-ului Somerset House.

Clădirea serveşte drept centru de evenimente şi galerie de artă.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Ministrul Artelor, Chris Bryant, a spus că guvernul cooperează cu centrul pentru ”a înţelege impactul şi pagubele” provocate de incendiu.

”Regret să aud de incendiul de la Somerset House, o clădire istorică care adăposteşte unele dintre cele mai importante galerii şi spaţii creative din Londra”, a mai spus el.

”Sunt bucuros că nu sunt răniţi şi sper ca Somerset House să se poată redeschide cât de curând posibil”.

Tags: incendiulondraSomerset House
Diverse