Garda Civilă spaniolă A DAT IAMA în guvernul separatist al Cataloniei. 12 înalţi oficiali au fost ARESTAŢI

Publicat:

Garda Civilă spaniolă a percheziţionat miercuri dimineaţă sediul executivului regional al Cataloniei din Barcelona (nord-estul Spaniei), arestând un înalt responsabil local, în timp ce Madridul a declanşat anchete pe toate direcţiile pentru a împiedica organizarea unui referendum privind autodeterminarea, care a fost interzis de justiţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit El Pais, în afară de Josep Maria Jove, considerat mâna dreaptă a vicepreşedintelui catalan Oriol Junqueras, au fost arestaţi alţi 11 funcţionari implicaţi în organizarea referendumului.


“Poliţia militară spaniolă (sic) a intrat în birourile guvernului Cataloniei”, a anunţat în jurul orei locale 08:30 (06:30 GMT) un purtător de cuvânt al Generalitat (executivul catalan), care a precizat că percheziţiile se desfăşoară la departamentele Economic şi Externe şi la biroului premierului.

Citeşte şi: Madridul caută nod în papură separatiştilor. Un oficial catalan a fost ARESTAT – FOTO/VIDEO

O sursă apropiată anchetei a confirmat pentru AFP această operaţiune în curs de desfăşurare, fără a face alte comentarii. Forţele de ordine l-au arestat apoi pe Josep Maria Jove, secretar general al vicepreşedinţiei, considerat mâna dreaptă a vicepreşedintelui catalan Oriol Junqueras, responsabil de economia regiunii şi unul dintre principalii militanţi pentru organizarea referendumului interzis.

Motivele arestării nu au fost anunţate, dar Madridul i-a avertizat pe liderii şi funcţionarii catalani că nu pot coopera pentru organizarea “scrutinului ilegal” prevăzut pentru 1 octombrie.

Ştirea s-a răspândit cu repeziciune în rândul militanţilor separatişti care au început să se îndrepte spre sediul Departamentului Economiei.

În jurul orei locale 10:00 (08:00 GMT) câteva sute de manifestanţi erau masaţi în faţa clădirii, unii dintre ei strigând “Forţele de ocupaţie, afară!” şi “Vom vota pentru a fi liberi”.

Schimburi de replici virulente au avut loc şi în parlamentul spaniol. Deputaţii catalani din partidul PDeCAT – conservator separatist – al liderului separatist catalan Carles Puigdemont au părăsit hemiciclul.

“Luaţi-vă mâinile murdare de pe instituţiile din Catalonia”, i s-a adresat premierului spaniol Mariano Rajoy deputatul Gabriel Rufian, membru al partidului separatist de stânga ERC (Stânga Republicană a Cataloniei). “Voinţa poporului Cataloniei nu poate fi oprită!”, a adăugat el, insistând: “Şi acum, plecăm pentru a ne susţine prietenii!”

Citeşte şi: Putin dă o lovitură grea dolarului american. TOATE porturile ruseşti vor fi obligate să folosească rubla ca monedă de schimb

Deputaţii au părăsit apoi parlamentul, unii dintre ei denunţând arestarea “mai multor responsabili ai guvernului” catalan.

Mariano Rajoy dăduse anterior asigurări că el nu îşi face decât “datoria”: “Este o operaţiune judiciară destinată să facă să fie respectată legea”.

Aceste percheziţii şi arestări intervin în contextul în care operaţiunile poliţiei s-au intensificat de la sfârşitul săptămânii trecute, cu numeroase confiscări de materiale electorale, în special afişe şi propagandă electorală.

Garda Civilă a anunţat marţi că a confiscat 45.000 de convocări destinate membrilor secţiilor de votare în perspectiva referendumului prevăzut pentru 1 octombrie şi considerat anticonstituţional de către Curtea Constituţională a Spaniei. Potrivit unui comunicat difuzat marţi seara, aceasta reprezintă “80% din convocările necesare” pentru a dota birourile electorale cu numărul de membri necesari.

Citeşte şi: Merkel a decis care va fi soarta ministrului de finanţe după alegeri

Aceste confiscări au avut loc în mai multe sedii ale companiei de curierat private Unipost, a precizat Garda Civilă.

În paralel, Ministerul spaniol al Bugetului a îngheţat finanţarea executivului catalan, după ce a decis să-şi asume direct plata facturilor, ceea ce reduce drastic autonomia financiară a regiunii.

În Terrassa, la 28 km nord-vest de Barcelona, militanţi independenţi se postaseră în faţa birourilor acestei companii, încercând să blocheze accesul unui reprezentant al justiţiei care venise să prezinte un mandat de percheziţie. Ei au fost în cele din urmă alungaţi de poliţie.

Separatiştii sunt majoritari în parlamentul regional al Cataloniei din septembrie 2015, însă societatea catalană este extrem de împărţită cu privire la problema independenţei, potrivit sondajelor. La alegerile regionale din 2015, susţinătorii independenţei au obţinut 47,6% din sufragii, iar tabăra care susţine menţinerea provinciei în cadrul Spaniei – 51,28%. Peste 70% dintre catalani doresc totuşi să se poată exprima în această problemă printr-un referendum corespunzător, potrivit sondajelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.