Gazprom a avut al patrulea cel mai bun rezultat din toate timpurile în 2021

Publicat:

„Am primit datele opera­ţionale legate de perfor­manţa companiei din 2021. Pentru Gazprom a fost un an în care am zdrobit recorduri“, spune Alexey Miller, CEO al colosului rus, într-un editorial pe site-ul Gazprom, informează mediafax.

În 2021, grupul rusesc, care asigură o treime din gazul necesar funcţionării UE, a extras 514,8 miliarde de metri cubi de gaze, cel mai bun rezultat de producţie din ultimii 13 ani. Timingul nu putea fi mai bun în contextul în care cererea de gaze a crescut peste aşteptări, producţia blocului UE este tot mai scăzută, iar preţul a ajuns la valori uriașe, o parte din ascensiune fiind chiar politica Gazprom.


Citește și : Serghei Lavrov: Dialogul dintre Rusia şi SUA este principalul format de negocieri privind garanţiile de securitate

Exporturile de gaze pe 2021 au fost şi ele la un nivel extrem de ridicat.

„Rezultatul din 2021 este al patrulea cel mai bun rezultat din istoria companiei“, a mai spus Miller.

Pentru ţările de la celălalt capăt al conductelor de import, cum este şi România, recordurile operaţionale ale Gazprom se traduc în importuri semnificative.

România a adus în primele zece luni ale anului trecut circa 2,85 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, potrivit datelor de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cu 35% mai mult faţă de toată cantitatea din 2020. Creşterea importurilor a venit în contextul în care la nivel de piaţă cererea a fost cu 3% mai mare în primele nouă luni din 2021, pe baza celor mai recente estimări. În acelaşi timp însă, OMV Petrom, compania care asigură jumătate din producţia naţională de gaze, a extras cu 11% mai puţin, producţia naţională fiind totuşi echilibrată de creşterea cu 16% a cantităţilor extrase de Romgaz.

Dar dincolo de creşterea cantităţilor importate, evoluţia preţului este îngri­jorătoare. Astfel, datele publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că pentru luna octombrie anul trecut achiziţiile s-au făcut la uluitorul preţ de 612 dolari pe mia de metri cubi în contextul în care preţul gazului rusesc pentru septembrie a fost de 324 de dolari pe mia de metri cubi.

Citește și : SUA resping cu fermitate ŞANTAJUL Rusiei în negocieri

Mai departe, în august gazul rusesc intra în ţară la 214 dolari pe mia de metri cubi. Spre comparaţie, în octombrie 2020 importurile de gaze ruseşti s-au făcut la un preţ de 177 de dolari pe mia de metri cubi. Astfel, factura pentru gazul rusesc importat în primele zece luni din 2021 a fost de peste 700 de milioane de dolari, potrivit calculelor făcute de ZF, aproape dublă faţă de valoarea pentru tot anul 2020.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.