X

Gazprom își pierde monopolul în Europa

Creşterea livrărilor de gaz natural lichefiat (GNL) de la compania rusă Novatek înseamnă că aceasta este aproape de a depăşi Gazprom, controlată de Kremlin, ca principal furnizor de combustibil în Europa, potrivit Știri.md .

Ascensiunea Novatek subliniază cât de mult a perturbat conflictul din Ucraina industria energetică din Rusia şi din lume, în timp ce Europa se orientează către GNL şi se îndepărtează de reţeaua de conducte a Gazprom, care a dominat aprovizionarea europeană timp de decenii, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

Citește și : Moldova va beneficia de un grant din partea Guvernului SUA

Gazul rusesc, spre deosebire de petrolul său, nu face obiectul sancţiunilor occidentale, deşi Bruxelles-ul ia în considerare extinderea embargoului asupra combustibilului rusesc.

Uniunea Europeană a căutat deja să îşi reducă dependenţa de aprovizionarea din Rusia şi aspiră să înlocuiască gazul cu energie regenerabilă. Pe termen imediat, aceasta şi-a mărit importurile de GNL.

Novatek, fondată în urmă cu aproape 29 de ani, a obţinut sprijinul statului rus pentru a se extinde pe piaţa GNL în urma lansării în 2017 a vastei sale uzine de GNL Yamal din nord-vestul Siberiei.

Citeşte şi: Maia Sandu a inaugurat şapte piste noi la Vama Sculeni

Tags: europagazpromGNLkremlinNovatek
Categorii: Externe