X

Gazprom: Raportul auditului datoriilor istorice ale ‘Moldovagaz’ nu corespunde standardelor internaționale

Gazprom anunță că Raportul auditului datoriilor istorice ale „Moldovagaz” nu poate fi considerat drept un „document final adecvat” din motiv că acesta nu ar corespunde standardelor internaționale.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Gazprom s-au referit la ședința Consiliului de observatori al „Moldovagaz” din 2 noiembrie, unde majoritatea membrilor sunt desemnați de concernul rus, care a refuzat să aprobe raportul auditului, prezentat acum două luni.

Citeşte şi: Delegația Republicii Moldova cere încetarea blocării activității observatorilor militari în Zona de Securitate – Stiripesurse.md

Astfel, precizează Gazprom, majoritatea membrilor Consiliului de observatori al Moldovagaz ar fi atras atenția asupra faptului că acel raport al auditului nu corespunde criteriilor stabilite și standardelor internaționale.

„Raportul nu îndeplinește cerințele unui audit independent, pentru că unul din executorii lui are conflict de interese cu Gazprom. Partea moldovenească a fost înștiințată despre acest lucru, însă nu a întreprins nimic”, susțin reprezentanții Gazprom.

În acest sens, precizează Gazprom, raportul „nu poate fi examinat drept un document final adecvat”.

Amintim că Guvernul R.Moldova a propus achitarea a 8,6 milioane de dolari către Gazprom, astfel încât subiectul datoriilor istorice să fie închis. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat la începutul lunii septembrie că auditul efectuat confirmă că cea mai mare parte din datorie nu este confirmată sau nu este executabilă.

Citeşte şi: Parohul Bisericii Sf. Dumitru aderă la Mitropolia Basarabiei

„Moldovagaz are temei să înainteze pretenții financiare față de Gazprom, pentru modalitatea de repartizare a veniturilor din tranzitul de gaze. La fel, 170 de milioane de dolari reprezintă neexecutarea de către Gazprom a livrărilor promise. Se propune achitarea a 8,6 milioane de dolari și subiectul să fie închis. Am înaintat propunerea către Gazprom. Noi suntem interesați să așteptăm reacția. Asta e poziția Guvernului. Mai departe este loc de discuție și așteptăm reacția Moldovagaz și Gazprom”, a adăugat el.

Ce ține de suma rămasă a datoriilor la care se referă Gazprom, 276 de milioane de dolari nu au documente confirmative, iar 400 de milioane de dolari sunt expirați.

Tags: gazpromMoldovaMoldovagazVictor Parlicov
Categorii: EconomieExterneȘtirile zilei