Gazul furnizat Găgăuziei: Contractul, semnat de o companie care încă nu a activat

Publicat:

Gazul furnizat Găgăuziei: Contractul, semnat de o companie care încă nu a activat

Contractul pentru furnizarea de gaze Găgăuziei a fost semnat de o societatea moldovenească cu răspundere limitată (SRL) NordGaz Furnizare, care a primit licenţă pentru furnizarea de gaze în 2020, dar n-a activat încă.

Contractul a fost semnat pe 31 octombrie la Istanbul între NordGaz Furnizare şi compania turcă Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi. La rândul său, compania turcă intenţionează să cumpere gazele de la compania germană Gas and Electricity Trading GmbH, transmite infotag.md. 


Citeşte şi: Netanyahu nici nu vrea să audă de o încetare a focului: ‘E vremea războiului!’ – Stiripesurse.md

NordGaz Furnizare are un oficiu în Balti. De menționat că, compania respectivă nu a desfășurat nicio activitate în perioada 2020-2021 și nici nu a publicat rapoarte financiare pentru anii 2022 și 2023. Potrivit BNS, NordGaz Furnizare a raportat pierderi de 2.300 de lei în 2021 și 3.600 de lei în 2022. Fondatorii companiei sunt avocatul Alexandru Grosu (90%), care a semnat contractul, şi Pantelemon Frăsîneanu (10%).

Potrivit contractului, începând cu 1 decembrie curent, compania respectivă a fost de acord să furnizeze gaze naturale la prețul de 14,85 euro/MWh – aproximativ 170 dolari la 1.000 metrul cub. Documentul mai prevede că prețul include și livrarea de gaze naturale către Republica Moldova. Valoarea contractului va fi de peste 16 milioane de euro.

Gazul furnizat Găgăuziei: Contractul, semnat de o companie care încă nu a activat

Experții menționează că prețul indicat în document înseamnă că prețul gazul va fi de 3,1 lei pentru un metru cub. În același timp, livrarea numai din Turcia costă aproximativ doi lei,  iar dacă gazul este livrat din Rusia prin Turkish Stream, atunci este de două ori mai scump. Şi preţul gazului de pe piaţă acum este mai mare de 500 dolari per 1.000 de metri cubi.

Potrivit site-ului companiei Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, aceasta furnizează piese de schimb pentru repararea şi modernizarea echipamentelor industriale. Site-ul web nu conţine nicio informaţie privind aprovizionarea cu gaze. De asemenea, aproape nu există informaţii despre compania germană Gas and Electricity Trading Gmbh. Se ştie doar că este înregistrată la un apartament din oraşul Heidelberg.

 

Amintim că cetățenii din UTA Găgăuzia ar putea achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale la iarnă. Cel puțin asta promite guvernatoarea regiunii, Evghenia Guțul.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Liderul unei grupări extremiste, care plănuia să ucidă copii evrei în New York, arestat la Chișinău la începutul lunii

Liderul unei grupări extremiste, care plănuia să ucidă copii evrei în New York, arestat la Chișinău la începutul lunii Michail Chkhikvishvili, liderul unei grupări extremiste,...

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru, dar Moldova în mod...

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor...

Experți internaționali vor evalua activitatea Serviciului Veterinar

Experți internaționali vor evalua activitatea Serviciului Veterinar În perioada 15-26 iulie 2024, Serviciul Veterinar al Republicii Moldova va fi supus unei evaluări de către...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.