X

Generalii ruși îi acuză pe americani că blochează evacuarea unei tabere de refugiaţi din Siria

Rusia a acuzat miercuri rebelii sirieni şi Statele Unite că blochează evacuarea unei tabere de refugiaţi din teritoriul aflat sub controlul lor în sudul Siriei, unde ONU a evocat în iunie condiţii de viaţă “critice”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă de presă, armata rusă a calificat drept “tabără a morţii” tabăra Rukban, situată în zona controlată de Washington în sudul Siriei, în apropierea bazei militare americane Al-Tanf şi de graniţa cu Iordania.

Citeşte şi: SUA îl dau în judecată pe Edward Snowden

Potrivit Moscovei, o operaţiune de evacuare condusă de ONU trebuie să înceapă la 27 septembrie la Rukban pentru a transfera mii de refugiaţi rămaşi în tabere situate pe teritoriul controlat de forţele siriene.

Această operaţiune este “pe punctul de a se prăbuşi din cauza provocărilor rebelilor sub controlul SUA”, a declarat generalul rus Mihail Mizinţev.

Potrivit armatei ruse, rebelii au refuzat să asigure siguranţa convoaielor de evacuare şi au acaparat o parte din ajutorul umanitar distribuit în tabără.

“În prezent, singurul obstacol în calea evacuării la Rukban este refuzul Statelor Unite de a lua decizia de principiu de a închide tabăra şi de a face presiune asupra grupurilor rebele pentru a o evacua”, a denunţat generalul Aleksei Bakin.

Potrivit ONU, aproape 29.000 de persoane se aflau încă în tabăra de refugiaţi Rubkan în iunie. Într-o situaţie “critică”, acestea se confruntă cu “un acces extrem de slab la produse de primă necesitate”.

Armata rusă a denunţat de asemenea o “situaţie umanitară şi mai gravă” în tabăra Al-Hol din nord-estul Siriei, pe teritoriile controlate de kurzi.

Citeşte şi: Forţele aeriene belgiene au interceptat patru avioane de luptă ruseşti

Peste 70.000 de persoane, în mare parte femei şi copii care au fost transferaţi după evacuarea lor de pe teritoriul controlat de gruparea Stat Islamic (SI), sunt înghesuite acolo. Tabăra este “extrem de supraaglomerată”, potrivit ONU.

Potrivit Moscovei, situaţia sanitară la Al-Hol este “şi mai critică”, iar lipsa şcolii pentru copii o face un potenţial “cămin al extremismului”.

Rusia intervine militar în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forţelor lui Bashar al-Assad. Sprijinul ei a permis regimului să recucerească mari părţi ale teritoriului sirian.

Tags: Al HolAl-TanfAleksei Bakinbashar al assadMihail MizinţevmoscovaONUrefugiatirusiasiriaStat Islamic (SI)SUAtabăra Rukbanwashington
Categorii: Știrile zilei