X

Generalul care conduce Sudanul respinge orice ŞANTAJ american

Sudanul nu a cedat unui “şantaj” din partea Washingtonului acceptând normalizarea relaţiilor sale cu Israelul, a afirmat luni preşedintele Consiliului suveran de tranziţie sudanez, generalul Abdel Fattah al-Burhan, notează AFP, potrivit agerpres.

Anunţul făcut vineri de preşedintele american, Donald Trump, despre normalizarea relaţiilor dintre Sudan şi Israel a survenit după cel al apropiatei retrageri a Sudanului de pe lista “neagră” a statelor care susţin terorismul, pe care Khartoumul figura din 1993.

Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

Sudanul reclama de multă vreme scoaterea sa de pe această listă, sinonimă cu sancţiuni şi blocarea investiţiilor în economia sa în mare dificultate. Cererea a devenit tot mai insistentă după răsturnarea de la putere a fostului preşedinte Omar al-Bashir, în aprilie 2019, sub presiunea străzii.

“Nu am fost fost supuşi unui şantaj pentru normalizare”, a declarat generalul al-Burhan într-un interviu acordat televiziunii naţionale sudaneze.

Cu toate acestea, el a recunoscut că apropierea a făcut parte dintre “catalizatorii” deciziei americane.

Duminică, guvernul sudanez a făcut cunoscut că secretarul de stat american, Mike Pompeo, a insistat, în cursul unei vizite efectuate în august la Khartoum, asupra normalizării relaţiilor cu Israelul în vederea retragerii de pe lista “neagră”.

Normalizarea, pe care generalul al-Burhan a preferat să o numească “reconciliere”, este “în interesul Sudanului”, a subliniat el.

“Suntem izolaţi şi am suportat sancţiuni. Retragerea ţării noastre de pe listă ne va permite să revenim în comunitatea internaţională. Vom beneficia economic”, a adăugat liderul sudanez, amintind în special cooperarea cu Statele Unite şi Israelul în domeniul tehnologic.

În plus, acest progres diplomatic va permite “degajarea de ajutoare” pentru a pune în aplicare acordul de pace inter-sudanez semnat la 3 octombrie între guvern şi grupuri rebele, a adăugat el.

Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Cu toate acestea, majoritatea sudanezilor le-au reproşat autorităţilor că au trădat “cauza panarabă” şi palestinienii.

La sfârşitul săptămânii trecute, Khartoumul a făcut cunoscut că, “în săptămânile următoare” vor fi semnate cu Israelul “acorduri de cooperare în domeniile agricol, comercial, economic, al aviaţiei şi migraţiei”.

Ulterior, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat trimiterea de grâu în valoare de cinci milioane de dolari Sudanului, ca semn al dorinţei de “a asista ţara în procesul său de tranziţie”.

Tags: Abdel Fattah al-BurhanBenjamin NetanyahuDonald TrumpisraelKhartoumOmar al-BashirSUASudanwashington
Categorii: Știrile zilei