X

Generalul la comanda campaniei de vaccinare din Canada vizat de o ‘anchetă militară’

Generalul care coordona din noiembrie campania de vaccinare împotriva COVID-19 în Canada, şi-a părăsit postul din cadrul Sănătăţii Publice din cauza unei anchete militare care îl vizează, a anunţat vineri Ministerul Apărării, notează AFP, potrivit agerpres

Fost comandant al misiunii NATO în Irak, generalul Dany Fortin şi-a părăsit postul de coordonator “în aşteptarea rezultatelor unei anchete militare”, a declarat ministerul într-un scurt comunicat, fără alte precizări.

Citește și : Statele Unite depun eforturi pentru încetarea confruntărilor dintre Israel şi Hamas

Actualul şef de stat-major interimar, generalul Wayne Eyre, “va revizui următoarele etape împreună cu generalul-maior Fortin”, potrivit comunicatului.

Generalul Fortin a fost numit în noiembrie anul trecut de premierul Justin Trudeau la conducerea unui nou Centru naţional de operaţiuni, pentru a coordona logistica “celei mai importante vaccinări din istoria ţării”.

Armata canadiană are ca responsabilitate, în colaborare cu agenţia de sănătate publică, distribuirea dozelor de vaccin în comunităţile îndepărtate ale acestei imense ţări.

Generalul Fortin, ofiţer experimentat, a fost trimis şi în Bosnia, împreună cu Căştile Albastre ale ONU, precum şi în Afganistan, unde a condus trupele canadiene.

Armata canadiană este zguduită de mai multe luni de o serie de anchete asupra unor ofiţeri de rang înalt vizaţi de acuzaţii de abateri sexuale, printre care fostul şef de stat-major al Apărării, generalul în retragere Jonathan Vance.

Citește și : Peste 2.000 de rachete, lansate din Fâşia Gaza

Vance s-a retras la începutul acestui an înainte ca acuzaţiile, pe care le neagă, să fie făcute publice. De asemenea, succesorul său, amiralul Art McDonald, şi-a părăsit funcţia la câteva săptămâni după numire, în urma unei anchete privind acuzaţii similare.

La sfârşitul lui aprilie, ministrul apărării, Harjit Sajjan, i-a încredinţat fostului procuror al Tribunalului Penal Internaţional (TPI) Louise Arbor misiunea de a efectua o anchetă independentă cu privire la gestionarea cazurilor de hărţuire sexuală în cadrul armatei.

Tags: canadacovid-19Dany FortinIrakNATO
Categorii: Știrile zilei