Geoană: Dacă Ucraina rezistă, și Republica Moldova are o șansă să vină către noi, către Europa

Publicat:

Dacă Ucraina rezistă, și Republica Moldova are o șansă să vină către noi, către Europa

Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, consideră că șansa Republicii Moldova de a se integra în Europea depinde de rezistența Ucrainei în fața invaziei ruse.

Într-un interviu acordat Rador, Mircea Geoană, al cărui mandat în NATO se termină pe 10 septembrie, a subliniat că ajutând Ucraina, România ajută implicit Republica Moldova.


Citeşte şi: Demisie-ŞOC în Ucraina! Kuleba pleacă din funcţia de ministru de externe – Stiripesurse.md

Secretarul general adjunct NATO  a punctat că încheierea războiului din Ucraina depinde mult și de gradul de epuizare a ambelor părți.

Dacă Ucraina rezistă, și Republica Moldova are o șansă să vină către noi, către Europa

„Nu de epuizare a resurselor, dar de epuizare a unei analize cost-beneficiu, ce câștig și cât pierd din perpetuarea acestui război. Sperăm să vină pacea cât mai curând. Sperăm să vină o formă de negociere, dar care să permită, în același timp, nu doar amânarea unui nou război, pentru că dacă e făcută pe un teren fragil pentru Ucraina, tentația Rusiei de a veni din nou peste ei rămâne acolo. De aceea, întărind Ucraina, cred că putem avea și o pace durabilă și sustenabilă”, a spus Mircea Geoană.

Acesta a menționat că în relația bilaterală România-Ucraina există și puncte vulnerabile.

„O spun acum și că lider NATO, o spun și ca lider român. Cred că de ambele părți ar trebui să fim atenți să le izolăm puțin, subiectul bisericii românești de acolo. Evident că patriarhia rusă încearcă să submineze statalitatea ucrainenilor, dar cred că pentru un aliat atât de valoros și de loial ca România, cred că o soluție de extragere a celor care sunt etnici români din Ucraina, care merg la biserica lor dintotdeauna, cred că ar trebui să găsim soluții bilaterale rapide și energice. Sunt și alte mici sau mai mari iritante pe care cred că este bine de ambele părți să le punem deoparte pentru a putea să ne facem rolul de buni vecini și de a ajuta inclusiv modul în care Republica Moldova va merge către Europa și către noi, pentru că dacă Ucraina rezistă, și Republica Moldova are o șansă să vină către noi, către Europa”, a spus Mircea Geoană.

„Dacă Ucraina, Doamne ferește, nu rezistă, atunci și pentru Republica vor veni din nou vremuri complicate”, a conchis secretarul general adjunct NATO.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fiodor Ghelici: Au fost admise abateri grave la construcția punctului de control Leova-Bumbăta

Fiodor Ghelici: Au fost admise abateri grave la construcția punctului de control Leova-Bumbăta Fiodor Ghelici, ambasador și reprezentant rezident al IOED în Republica Moldova și...

Rada Supremă a Ucrainei nu a votat demisia lui Dmitro Kuleba

Rada Supremă a Ucrainei nu a votat demisia lui Dmitro Kuleba Rada Supremă a Ucrainei nu a aprobat astăzi demisia lui Dmitro Kuleba din...

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a sosit la Chișinău

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a sosit la Chișinău Premierul Poloniei, Donald Tusk, a ajuns astăzi la Chișinău, fiind întâmpinat de către prim-ministrul Republicii Moldova,...

Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Vladimir Zelenski: Ucraina are ''nevoie de o nouă energie'' după doi ani şi jumătate de război cu Rusia Ucraina are ''nevoie de o nouă energie''...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.