Geoană despre solicitarea regimului separatist transnistrean: Este o încercare a Moscovei de a destabiliza Republica Moldova”

Publicat:

Geoană despre solicitarea regimului separatist transnistrean: Este o încercare a Moscovei de a destabiliza Republica Moldova”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a comentat situația din regiunea transnistreană și cererea separatiştilor de la Tiraspol. “Este o încercare a Moscovei de a destabiliza Republica Moldova”, susţine Geoană, dar şi o piedică pentru şeful statului Maia Sandu în prag de alegeri. Subiectul regiunii separatiste a fost abordat şi de preşedintele Republicii Moldova şi omologul său ucrainean, la Tirana, scrie tvrmoldova.md.

MIRCEA GEOANĂ secretar general adjunct NATO „:Rusia folosește toate pârghiile de influență pe care le are la dispoziție pentru a opri drumul european al Republicii Moldova, este evident. Și Transnistria este o formulă de presiune pe Republica Moldova, pe ceea ce reprezintă dna președintă, Maia Sandu, și direcția pro europeană pe care dânsa o imprimă țării sale. Așa cum în Georgia pun presiune, în Abhazia, așa cum încearcă în Balcanii de Vest, în Africa, să pună presiune. De aceea, eu am toată încrederea că drumul european al Republicii Moldova va continua, face parte din arsenalul de încercare disperată de a face ca alegerile prezidențiale din Republica Moldova să nu o reconfirme pe dna președintă Maia Sandu. Nu are efecte strategice sau politice, sunt nule ca efecte. Este mai degrabă o declarație politică de natură să inflameze climatul preelectoral din Republica Moldova”. Maia Sandu și Volodimir Zelenski s-au întâlnit, ieri, la summitul de la Tirana.

Geoană despre solicitarea regimului separatist transnistrean: Este o încercare a Moscovei de a destabiliza Republica Moldova”

Potrivit administraţiei prezidenţiale de la Chişinău, cei doi lideri au discutat despre situația din regiunea separatistă transnistreană şi despre încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. Ei au abordat şi subiectul privind Uniunea Europeană, structură la care ambele state aspiră să adere.

 


În cadrul întâlnirii, Maia Sandu a reiterat sprijinul Chişinăului pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Într-o postare pe o reţea socială, Sandu a notat, cităm, “În cadrul vizitei la Tirana, cu prilejul summitului Ucraina-Europa de Sud-Est, am avut o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu care am discutat despre rezistența continuă a Ucrainei în fața invaziei ruse și despre viitorul nostru comun în cadrul Uniunii Europene”, am încheiat citatul.

Summitul din capitala Albaniei a abordat implicaţiile războiului din Ucraina asupra regiunii balcanice şi ajutorul pe care întreaga regiune îl poate oferi acestei ţări.

Şi Statele Unite ale Americii urmăresc acţiunile Kremlinului în Tiraspol. Autorităţile de la Washington au reiterat, prin purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, că susţin suvernitatea şi independenţa Republicii Moldova. MATTHEW MILLER purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, SUA: „Având în vedere rolul din ce în ce mai agresiv și mai destabilizator al Rusiei, urmărim foarte atent acțiunile Rusiei în Transnistria și situația de acolo. Statele Unite susțin ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și continuăm să încurajăm Chișinăul și Tiraspolul să lucreze împreună și să identifice soluții la preocupările stringente ale comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Citește și Un activist la tribuna primăriei vrea aghesmuit : Un preot cu o căldare cu agheasmă trebuie să înceapă ședințele Consiliului

Precizăm că în urma aşa zisului congres al deputaţilor de ieri de la Tiraspol, administraţia separatisă transnistreană a anunțat că va cere Federației Ruse să protejeze regiunea, fără a preciza cum.

Desfăşurarea acestui congres a provocat o serie de speculații privind includerea regiunii transnistrene în componența Federației Ruse. Analiştii politici afirmă că rezoluția votată nu se poate compara cu zvonurile lansate înainte de congres, iar autoritățile de la Chişinăul spun că sunt doar nişte declarații propagandistice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Informație privind evoluția activelor oficiale de rezervă în luna iunie 2024

Informație privind evoluția activelor oficiale de rezervă în luna iunie 2024 La 28 iunie 2024, activele oficiale de rezervă au constituit 5 288,61 mil. dolari...

Cum ajută România și alte state din regiune Ucraina să-și refacă infrastructura energetică

Cum ajută România și alte state din regiune Ucraina să-și refacă infrastructura energetică România își propune să identifice echipamente și materiale cu care să poată...

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în cadrul şedinţei de astăzi, cu amenzi în sumă...

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale Mâine, începând cu ora 09.00, va fi lansată expoziția, aflată la cea de-a doua ediție. În...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.