Georgia comemorează victimele represiunii sovietice din 1989

Publicat:

Prim-ministrul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, şi alte oficialităţi ale ţării au depus marţi coroane de flori la monumentul în memoria celor 16 persoane care au murit pe 9 aprilie în urmă cu 30 de ani, când trupele sovietice au dispersat o manifestaţie paşnică din centrul capitalei Tbilisi, transmite EFE, potrivit agerpres.

“Mă înclin în faţa acestor eroi. Sunt sigur că poporul georgian va rămâne mereu credincios idealurilor care l-au unit în urmă cu 30 de ani”, a declarat Bakhtadze, după ceremonie.


Citeşte şi: Secţiile de votare din Israel au fost DESCHISE

El a subliniat că momentul 9 aprilie 1989 “a unit într-un singur pumn dorinţa de libertate a poporului georgian, luptă care continuă până în prezent”.

În dimineaţa acelei zile, mii de manifestanţi s-au adunat în centrul capitalei georgiene pentru a cere desprinderea Georgiei de Uniunea Sovietică.

Autorităţile georgiene de atunci au folosit forţa militară pentru dizolvarea manifestaţiei, 16 persoane pierzându-şi viaţa, dintre care 14 femei.

Citeşte şi: Roma se pregăteşte să recunoască genocidul armean. Turcia l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul italian

Alţi cinci bărbaţi au murit împuşcaţi de militari pe timpul stării de asediu impuse în Tbilisi după dizolvarea manifestaţiei.

În memoria acestor evenimente sângeroase, ziua de 9 aprilie este marcată în Georgia ca Zi a Unităţii Naţionale şi Înţelegerii Cetăţeneşti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.